НОВО ПОПРИЩЕ! Ръкоположиха бивш учител по трудово за свещеник в Дупница на мястото на наказания за 1 г. Б. Минчев

Бившият учител по трудово обучение Георги Гелов бе ръкоположен за свещеник от Белоградчишкия епископ Поликарп в катедралния храм в Дупница “Св. Георги Победоносец”. Той ще заеме мястото на наказания свещеник Борис Минчев в черквата “Възнесение Господне” в с. Бистрица.

След тричасова тържествена архиерейска литургия и други ритуали Гелов облече свещенически одежди и вече може да проповядва Божието слово. Лично Белоградчишкият епископ Поликарп, който отскоро е назначен за викарий в Софийска митрополия, го ръкоположи. Всички свещеници от Дупнишко и дякони присъстваха на ритуала. В съботния ден Георги Гелов е приет за дякон в Патриаршеската църква в София.

Архиерейският наместник отец Георги Паликарски обяви, че новият свещеник ще бъде назначен да служи в храма в с. Бистрица, но първо трябва да изкара стаж две седмици в столична черква и да отслужи 40 литургии.

Георги Гелов е учител по трудово обучение. Средното си образование е завършил в Банско, допреди няколко години имаше мебелен цех, но го затвори и се отдаде на богословско учение. Завършил е семинарията в София и в момента е трети курс в Богословския факултет. Гелов има двама синове. Живее със семейството си в Ресилово, община Сапарева баня. Любовта си към Бога е наследил от своята баба по майчина линия, която от малък го напътствала във вярата.

След черковния ритуал всички гости от митрополията бяха поканени на обяд от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия отец Г. Паликарски в ресторант в центъра на града.

Наказаният да не служи като свещеник за една година Борис Минчев се върна от Италия след няколкомесечен гурбет, готов е да се покае пред протосингел Василий и да се яви отново на изпит, за да си върне расото. Както “Струма” писа, той беше наказан за непристойно поведение на свещеник.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *