Ново преброяване на изборните бюлетини от секция №66 в Кавракирово разкри драстични грешки – СДС с шанс за двама съветници в ОбС – Петрич

Нови действителни бюлетини, отчетени неправилно като недействителни, лъснаха на изборното дело за общински съветници в Петрич. На последното съдебно заседание бяха отворени чувалите с изборните книжа в две секции – №66 в с. Кавракирово и №90 в с. Яворница, по искане на ВМРО и ССД. Проверката беше ограничена до действителните гласове на двете оспорващи партии и проверка редовността на недействителните бюлетини.

„Затвърди се впечатлението от предишните заседания, че да проверяваш изборните книжа е като да отваряш киндер сюрприз. Никога не знаеш какво ще излезе отвътре”, обобщи метафорично ситуацията адвокат Иво Стефанов, който представлява на делото кандидата за общински съветник от СДС Васил Божанин.

Ето какви са новите изненади в изборните чували: „За секция №66 в Кавракирово в протокола на комисията е посочено брой недействителни гласове 96, а всъщност недействителни се оказаха само 31 бюлетини. 30 без отбелязан вот за партия и 1 с отбелязани две партии. Останалите бюлетини, включени в недействителните бяха действителни – 37 за ГЕРБ, 11 за „Движение Заедно за промяна”, 2 за БНД, 10 за ВМРО, 2 за „Воля” и 3 „не подкрепям никого”, макар че в протокола за брой бюлетини „не подкрепям никого” е посочено 0.

Секция №90 беше изненадата – нито една грешка, нито една поправка в протокола и пълно съответствие между отразеното в протокола и откритото в чувала. Статистически погледнато, от 11 проверени секции една е редовна, в 10 има най-различни разминавания, в някои случаи драстични”, каза адвокат Стефанов.

Изводите, които могат да се направят, са, че големият брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирателите, които масово са гласували само с преференция, без да отбелязват партия. „Във всяка секция се установяваха разминавания с отразеното в протоколите. Например за секция №87 в протокола е посочено, че има една недействителна бюлетина, а се откриха две недействителни бюлетини с отбелязан вот за две партии. В същата секция е посочено, че няма бюлетини с вот „не подкрепям никого”, а се откриха три такива.

Най-интересна беше секция №38 в с. Тополница, където почти не се откри вярна цифра в протокола. Не бяха отразени 106 преференции за №110 от листата на ГЕРБ, 7 бюлетини за ВМРО се оказаха в купчината на ГЕРБ, а при посочени в протокола 27 недействителни се установиха 34 такива.

В секция №71 в с. Долна Крушица от 29 недействителни бюлетини по протокол две бюлетини бяха напълно действителни, в секция №61 в с. Първомай вместо 29 недействителни по протокол се установиха 27 такива. И ред други дребни отклонения, които обаче, като се умножат по броя на всички секции, ще се получи доста драстична разлика”, коментира адвокат Стефанов.

След приключване на огледа на недействителните бюлетини в 11 от общо 96 секции в община Петрич съдия Саша Алексова допусна съдебно-математическа експертиза, като вещото лице ще се произнесе дали има промяна в подредбата на ОбС – Петрич. „Разместване има и за установяване на това обстоятелство не е необходимо да владееш висша математика. Съгласно решението на ОИК, СДС има 963 гласа и 1 мандат, АБВ – 1004 гласа, за което получават 2 мандата. При съдебна проверка за СДС се откриха 64 допълнителни бюлетини. Като съберем 963 и 64, получаваме 1027, което със сигурност е повече от 1004 и води до разместване на мандатите. Новооткритите действителни бюлетини за СДС променят изборния резултат. Разпределението на мандатите по метода „Хеър Ниймаер” при новоустановените гласове на СДС налага, че те трябва да имат 2 мандата, а не един, както е по решение на ОИК. А това е именно промяната на резултата, което е основанието по Изборния кодекс за касиране на вота”, заключи адвокатът.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *