HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Нов вирус удари Благоевград, ето първите симптоми

По 10 пациенти с оплаквания от суха кашлица, болки в гърлото и тежест зад гръдната кост търсят лекарска помощ на ден в Благоевград. Детско отделение е пълно с болни деца с бронхиолити и ларингити, основната група са около 2-3-годишни, каза специалистът УНГ д-р Раиса Гнутова.
В момента се лекуват над 20 деца в болница, от тях три са с усложения и развиване на пневмония. Новият вирус се разпространява от две седмици след затопляне на времето.
Касае се за остър ларинготрахеит – инфекционно-възпалителен процес, който възниква като усложнение на фарингит, ларингит, синузит, възпаление на сливиците, поясни д-р Раиса Гнутова. Вируси предизвикат появата на това заболяване, което е заразно и се предава лесно по въздушно-капков път, обясни специалистът УНГ и допълни: При възпаление трахеята набъбва в областта на лигавицата и състоянието е опасно за деца, което налага настаняване в болница под лекарско наблюдение. При възрастните се провежда амбулаторно лечение у дома и консултации от специаст. Основните симптоми на остра ларинготрахеита са суха кашлица с болезненост, дрезгавост на гласа, възпалено гърло, болезнени и уголемени лимфни възли. Не подценявайте оплакванията и потърсете лекарска помощ, посъветва д-р Гнутова.
За разлика от предходните 2 години, когато грипният вирус поваляше хората с усложнени пневмонни и менингити, тази година има повишаване на оплакванията от ларингити.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *