НОВ ЖИВОТ ЗА СТАРА СГРАДА! Столични ветеринари превръщат закритото училище в кресненското с. Горна Брезница в тиймбилдинг център с 80 спални, басейн, игрище и барбекю

Училището в кресненското с. Горна Брезница става туристическа спалня, тип тиймбилдинг център. Идеята е затворената отдавна двуетажна сграда със застроена площ 582.50 кв.м в центъра на селото да се превърне в луксозна зона за почиващи групи. Бившите класни стаи ще се трансформират в 80 спални помещения за пребиваване нa тиймбилдинг групи, в сградата ще се обособят още лекционни и конферентни зали, кухненска зона, зона за почивка и рекреация и санитарни възли. Ще има и отделно помещение за работа с таблети.

За създаване на пълноценни условия за рекреация, спорт и отдих на посетителите ще бъдат изградени още 1 басейн – 450 куб.м; 2 топила по 50 куб.м; игрище за волейбол и места за барбекю. Съоръженията ще бъдат захранвани с минерална вода от Сондаж № 10 на находище „Горна Брезница“, откъдето ще се черпят 25 228.80 куб.м вода годишно. Водопроводът за минерална вода ще премине през улици на населеното място.

Ремонтните дейности ще започнат първо с покрива, който отдавна е протекъл. Подмяната на подпокривната конструкция на сградата включва нов дървен скелет, изграждане на стоманобетонна плоча, отделяща подпокривното пространство от останалите етажи, изграждане на стълба за достъп в подпокривното пространство.
Инвеститор на обекта е софийската фирма „Галба” ООД, чийто предмет на дейност е ветеринарномедицински услуги, а нейни собственици са ветеринарите Аглика Гюдорова, Ранко Георгиев, Анатолий Замфиров и Яница Денчева. Капиталът на фирмата е впечатляващ – 1 976 300 лв., представляващи апорт на няколко столични обекта.

Ветеринарите купиха на търг за 130 000 лв. сградата на горнобрезнишкото училище през 2013 г. – 11 години след закриването му поради липсата на деца. Идеята им да използват сградата е доста находчива поради факта, че селото е с население от около 600 души и е не само едно от най-красивите в Кресненска община, но и най-известното  благодарение на намиращия се тук много стар манастир “Свети Пророк Илия”.

За съжаление на пръстите на едната ръка се броят закритите училища в Благоевградска област, на които хората с пари дадоха втори живот. Синдромът на замлъкналия завинаги школски звънец стана особено популярен през годините на демокрацията, когато стана ясно, че от 10 500 училища в царска България през 1942 г. броят им е паднал до 2456. От закритите близо 1000 училища през последните 14 г. в Благоевградска област врати завинаги хлопнаха 51.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *