Нов ликвидатор пое ПК “Огражден” в Струмяни с остатъчен дълг от 40 000 лв. към НАП, жителите на 5 села в паника откъде ще си купуват хляба през зимата

Председателят на Контролния съвет на Потребителна кооперация “Огражден” в Струмяни Стефан Божинов вчера бе избран за новия ликвидатор на кооперацията на мястото на починалия миналия месец Панайот Витяков. Това стана на общо събрание в кооперацията, на което половината от членовете се надяваха да успеят да стопират по някакъв начин ликвидацията й, или да изберат за ликвидатор член-кооператора Борис Цомпов, който от няколко месеца има готов план за финансово стабилизиране на ПК и дори излизането й на печалба. Основна точка в този план е Окръжният кооперативен съюз в Благоевград с председател Владко Бангеев, който е “шапката” на ПК “Огражден”, да върне на кооперацията най-печелившия й обект – фурната в Струмяни, която придоби, понеже кооперацията дължи на съюза за брашно 150 000 лв.
От коментираната на събранието неофициална справка към март 2018 г., когато влезе в процедура на ликвидация, кооперацията е задлъжняла с около 350 000 лв., но с продажбата на фурната в Струмяни и магазините в Каменица, Крушица, Добри лаки, Игралище, Кърпелево и Струмяни е успяла да погаси по-голяма част от задълженията си и в момента има борч само към НАП в размер на около 40 000 лв. Отделно РПК в Сандански държи под наем още 6 магазина на “Огражден” – в Струмяни, Цапарево, Палат, Раздол, Вракуповица и Клепало, и след като ликвидаторът успее да покрие от тези наеми или евентуалната продажба на магазините дълга към приходната агенция, а после изплати около 250 000 лв. вземания на бивши служители в РПК “Огражден”, собственик на останалите непродадени обекти теоретично ще остане ОКС – Благоевград.
Към момента обаче случващото се в ПК “Огражден” рефлектира най-драматично върху жителите на селата, в които магазините вече са продадени. Причината е, че по-рано кола караше тук хляб от фурната в Струмяни поне 3-4 пъти седмично и хората си го купуваха от селския магазин, сега обаче са принудени да се събират на пътя и да чакат колата, за да си вземат насъщния направо от багажника. Как ще върви търговията, когато селата бъдат затиснати от сняг и хората бъдат принудени с часове да стоят на открито в очакване на доставката, никой от местните не смее да пророкува.
Припомняме, че ПК “Огражден”, която бе една от най-имотните в системата на ОКС – Благоевград, прекрати тази пролет дейността си след 93 г. съществуване заради натрупани сериозни дългове и невъзможност на ръководството да се справи с тях.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

22 Коментара

   1. Помните ли

    Какви банкети правеше Тричков, песните на Градевецо и хората на Ичконов.

    Отговор
 1. До точка и запетая

  Фурната в Рила произвежда, защото там се работи както трябва, а и като се има предвид, че е собственост на фирма “Земя и хляб” не може да има никакво сравнение с лошо управлявана кооперация.

  Отговор
  1. Завиждам

   Мали-и-и много сте сериозни бе,много сте работни,и ние така сакаме.

   Отговор
 2. Ни съм ял,ни съм пил

  Тежко ти ликвидаторе.Не знаеш в какъв пъкъл попадна.Но скоро ще разбереш като дойде пощенския гълъб от КООП ОКС.

  Отговор
 3. Смутен съм

  И защо не са избрали този финансов гений с готовия план за печалби?

  Отговор
 4. Точка и запетая

  Фурната в гр.Рила произвежда 10 000 хляба месечно или това са 10 000 лв. От как е започнала ликвидацията на Огражден- от март месец 2018 год.- фурната в Струмяни работи,от как е подарена на КООП ОКС – от 14.08.2018 год. пак работи. Питайте за парите кооператори и кооператорки,питайте и не се срамувайте,един мъж с питане @@@ жена ми.

  Отговор
 5. Сърце ми трепети,душа не ми дава

  Много ми е на сърце въпросът: Сега,като фурната е подарена на ОКС КООП,къде отиват парите от произведения хляб,та това брашно все си стои 150 000 ?

  Отговор
 6. Контрол

  Браво бе, избрали председателя на контролния съвет за ликвидатор. Тоя до сега къде е спал та не е спрял продажбата на фурната, или принципа е не може да контролира, значи може да ликвидира.

  Отговор
 7. Кучето си лае,керванът си върви

  “Но с продажбата на фурната в Струмяни е успяла да погаси по-голяма част от задълженията си”. Знайте,погасила е само задължение към НАП в размер на 14 000 лв.,за колкото пари е продадена/дарена фурната на фирма ОКС КООП. Това не е ОКС,не се заблуждавайте!!! Дългът за брашното си стои и докато “шапката” ви изцица до основи, няма да спре. Ликвидационен дял ли?!!! Вие сте луди.

  Отговор
 8. Ще чакаш...

  А бе,будали, тия магазини ОКС ги е наело за 20 лв. и ги дава под наем за 200.Къде е Киро на кирия? Горкия ликвидатор- от наеми щял да изкара пари.

  Отговор
 9. Бомбе

  Не заблуждавайте хората, ОКС не е никаква шапка на кооперацията. А това, че някой иска да прелапа имотите на кооперацията е друга тема.

  Отговор
 10. Скрито покрито

  Ликвидатора от наеми нищо няма да покрие. Всичко отдавна е „скрито покрито”, наемите отиват в ОКС. А Щърбев хем знае, че магазините са на кооперацията и плаща на ОКС. Плаща понеже от кооперацията в Струмяни няма сметка, не му плащат заплата и на екскурзии не го канят.

  Отговор
 11. Каца без дъно

  Ей тоя Владо, не се наяде. Айде да каже колко дължи кооперацията в Разлог на ОКС и защо не ликвидира и нея. Ама нема да каже, понеже и там той е председател. Лесно е като бъркаш в две каци, ама дъното на каците вече се вижда и нема да може от едната да налива в другата.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *