Нов обрат за аспирина, учените спорят дали докарва или помага срещу рака

Учени от университета в Кардиф, Уелс, установиха, че аспиринът може да допринесе за лечение на някои видове рак, съобщи ЮПИ.

Били анализирани резултатите от изследвания, обхванали 120 000 пациенти, които били засегнати от рак на червата, гърдата или простатата и приемали малки дози аспирин, и други 400 000 пациенти, които не приемали лекарството. Оказало си, че оцелелите сред приемалите аспирин са с 20-30 процента повече в сравнение с групата, която не го приемала. Освен това разпространението на ракови образувания в други части на организма било значително по-малко у приемалите аспирин, информира БТА.

Колкото до страничните ефекти, у малък брой пациенти били наблюдавани сериозни кръвоизливи в стомашно-чревния тракт. Броят им не превишавал този на хората, които не приемали аспирин, но също получили стомашни кръвоизливи поради други причини.

Специалистите отбелязват, че свидетелстващите за възможна полза от аспирина резултати са получени в рамките на наблюдения и не могат да се използват за търсене на причинно-следствена връзка. Те обаче са доказаътелство за ефикасността на аспирина при профилактиката на злокачествени тумори и борбата с тях.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *