Нов силен трус в Гърция

Сеизмичната активност между островите Лесбос и Хиос в Гърция продължава. Регистриран е нов силен трус с магнитуд 5.3 по Рихтер в 10.34 часа българско време. Това съобщават от Националния сеизмологичен център на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) на БАН. Регистрираното земетресение е на 47.1 километра на север от остров Хиос, Гърция, и на 489 километра от София, информират сеизмолозите от БАН.

По-рано днес БТА съобщи, че по данни на Националния сеизмологичен център на НИГГГ на БАН, в Егейско море, близо до град Митилини /остров Лесбос/, днес в рамките на час и половина е регистрирана поредица от четири земетресения. Основното събитие, с магнитуд 5.0 по Рихтер, е регистрирано в 7 часа и 46 минути българско време. Малко преди преди него, в 7.03 часа, е регистриран форшок /предтрус/ с магнитуд 4.4, съобщават сеизмолозите от НИГГГ на БАН. Те информираха, че са регистрирани и два афтършока /последващи трусове/.

Единият последващ трус е бил в 7.59 часа и е с магнитуд 4.8, а другият – в 8.34 часа, с магнитуд 4.4. Очаква се афтършоковата серия в региона да продължи. Няма данни за усещане на земните трусове в Гърция на територията на България, съобщават сеизмолозите от БАН.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *