Нов скандал се заформи около починалия легендарен щангист Наим Сюлейманоглу

Нов скандал се заформи около починалия легендарен щангист Наим Сюлейманоглу. Турската служба за гражданството, която е еквивалент на нашето ГРАО, отказа да впише японката Секай Мори като негова дъщеря. Това стана въпреки категоричното съдебно решение, че Секай е дете на Наим от неговата връзка с майката Наоми, която избухва по време на олимпийските игри в Сеул. Секай се ражда през 1991 г. в Анкара, като Наим е присъствал лично в болницата. След това двамата се разделят и първородното му дете се появи след смъртта му преди 2 години. Заради спора с останалите три дъщери на щангиста Секай получи разрешение да се ексхумира тялото на Наим, за да бъде направен ДНК тест. Той потвърди, че Сюлейманоглу е на 99,7% неин баща. Отказът за вписване се основава на факта, че Наим е станал турски гражданин след раждането на Секай, предава 24 часа. И подобни искания можело да бъдат правени, преди детето да навърши 18 години. “Тестът бе категоричен, че Секай е дете на Наим Сюлейманоглу. След това решението бе взето толкова категорично, че другата страна се отказа да го обжалва. И сега този проблем ни дойде малко извънредно”, смята една от адвокатките на Секай Мори – Хюлия Аксакал. “По закон има само един начин да се даде гражданство на Секай. И това е с президентски указ на Реджеб Тайип Ердоган”, категорична е другата адвокатка на японката – Кейко

Торигое. Скандалът обаче може да вземе неочакван обрат. Ако указът за гражданство на Наим е издаден след 1991 г., тогава остава въпросът как се е състезавал той до този момент от името на Турция. Роденият в село Птичар до Момчилград щангист избяга в Турция през Австралия през декември 1986 г. Бе посрещнат на летището от Тургут Йозал, който го обяви за свой син. След дълги преговори и плащане на огромна сума за щангист – според някои 1 милион долара, според други – над 2 милиона, България му разреши да се състезава на олимпийските игри в Сеул. Парите обаче така и не влязоха в касите на федерацията или олимпийския ни комитет, а някъде по високите етажи на властта. В Сеул Наим спечели първата от трите си олимпийски титли, като постави световни рекорди в двете движения и двубоя на категория до 60 килограма. Той взе златото с 342,5 кг, с 30 повече от нашия Стефан Топуров. Трети на 55 кг от Наим бе катаецът Хе. Сега обаче остава отворен въпросът като какъв се е състезавал той на игрите в Република Корея, ако не е бил турски гражданин.

Всъщност Сюлейманоглу така и не записва олимпиада за България в кариерата си заради социалистическия бойкот на игрите в Лос Анджелис. Вместо това участва на турнира “Дружба” във Варна, където е с повече от 60 килограма от шампиона на игрите в САЩ. В момента вървят снимките за биографичния филм за Наим в Кърджали и Момчилград. Специален консултант на лентата е братът на Наим – Мухарем, който е по-голям от него. Точно на Мухарем бе заръчано да открие първородната дъщеря на брат си и той успя да я открие след дълги години. След това се оказа, че всъщност най-йезуитска роля в живота на Наим е изиграла приятелката му след майката на Секай. Година и половина след раждането японката се връща в Анкара и отива в апартамента му. Там обаче била вече новата изгора на Сюлейманоглу. И му оставя бележка, която е скрита от нея. След като седи на хотел няколко дни, Наоми си взима детето и повече не стъпва в Турция. Тя се появи само дни след смъртта на щангиста. Наим умря от мозъчен кръвоизлив, който получи след поредната си трансплантация на черен дроб. Беше само на 50 години.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *