Нов случай на африканска чума в Перущица

“Открит е нов случай на африканска чума по свинете, при дива свиня, открита в землището на Перущица”. Това съобщи директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров веднага след заседанието на Областната епизоотична комисия, цитиран от БТА.

На 10 август е намерен труп на умряло диво прасе, което е дало положителен резултат за вируса на АЧС. Издадена е заповед от БАБХ, за обявяване на първично възникнал случай на болестта в Перущица. Във връзка с това е забранен достъпът до горските територии в инфектираната зона, на площ от 200 квадратни километра, в землищата на ловно-стопанските райони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претърсване на района за умрели диви прасета. “В обявените зони са забранени ловът и дърводобивът”, посочи още Мирослав Димитров.

На заседанието на епизоотичната комисия е взето решение, като е даден седемдневен срок за транспортиране на добитата дървесина от инфектирания район. “Това трябва да стане при стриктно спазване на мерките за биосигурност /дезинфекция на превозните средства, облекло и обувки на шофьорите с препарат унищожаващ вируса на АЧС/”, каза д-р Чавдар Чавдаров, началник отдел “Контрол на храните” към пловдивската дирекция на БАБХ. 

До момента в Пловдивска област са проверени 51 населени места, от общо 74, попадащи в двадест километровите зони. “Проверени са 1092 обекта, доброволно заклани са 2184 прасета от типа “заден двор”, незаколените животни са 73, и са издадени 29 предписания за доброволното им заколване. До края на седмицата ще бъдат проверени и останалите 23 населени места в областта”, каза още д-р Чавдаров.

“Първи случай на африканска чума при свинете е регистриран и в Ловеч. Пробата, взета от отстреляно миналата седмица диво прасе в кв.”Зла река” на град Априлци, е дала положителен резултат”, съобщи областният управител на област Ловеч Ваня Събчева. “Очаква се резултатът и от втората проба. Ако и той е положителен, до 24 часа трябва да бъде издадена заповед от директора на Изпълнителната агенция по горите, с която да бъде определена зоната и предприемане на мерки”, добави Събчева.

Продължават проверките на Областната дирекция по безопасност на горите за наличие на прасета, отглеждани в т.нар. “заден двор”. В района на Априлци няма индустриални свинекомплекси.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *