HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

НОВ УДАР ПО ДЖОБА! Грози ни шокова глоба от 500 лв., ако боклука е…

В големите контейнери е по-трудно да се установи кой е направил нарушението. Но когато получим сигнал и човекът ни става свидетел, съставяме акт. В крайградските райони и там, където има индивидуални съдове за отпадък, е лесно. Просто кофата пред дома ви е пълна с отпадъци и на вас ви се съставя акт. Глобите са от 10 лв. до 500 лв. Това заявява пред “Монитор” директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

“Основната ни цел е да се обърне внимание на гражданите да събират разделно. Лекарства, бои, лакове и домакински препарати са опасни и не трябва да бъдат в контейнерите. Те се събират от лицензирана фирма, която има договор с общината и също така има и мобилен пункт, който по график обикаля районите. Графикът се публикува на сайта на СО и СИ. Също така и промишленият боклук не трябва да се изхвърля безразборно. Само от Столичния инспекторат следим на живо над 80 камери, в обсега им попадат много контейнери и е лесно да се установят нарушенията”, пояснява тя.

“Всеки отпадък се събира по определен начин. Може да не е непременно в кофа. Като едрогабаритните, например. Или опасните – те се събират в различни съдове, но се предават на пункта. И отговорност на пункта е да вземе и да ги събере по определен начин. Това са в повечето случаи химически препарати. Течните отпадъци като изгорялото олио също имат по-специфичен начин на събирани. Излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване също няма как да бъде изхвърлено в кофа, както и гумите”, заявява шефката на Столичния инспекторат.

“В много от случаите оправданието аз нямам съд, не е никакво оправдание. Добилото гражданственост мнение е, че разделно събиране значи само опаковки и пластмаси. За тях никъде в Европа няма индивидуални съдове и не е необходимо това нещо. Целта е да се намали техният обем, като се сгънат кашоните, а не да стърчат в сивите съдове. Това, че ще минем 50, 100, 200 метра, за да ги изхвърлим, не е никакъв проблем”, заявява Веска Георгиева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *