Нов ценови удар! Кризата в Китай удари благоевградчани, месото поскъпна с 15-20%

Благоевградчани вчера бяха неприятно изненадани от скок в цените на месото. С 15-20% са повишени най-търсените месни продукти за трапезата в магазините. Репортерска проверка в един от трите магазина на популярния месар Борислав Киройчев показа, че кюфтетата и кебапчетата вече се продават по 45 стотинки бройката, при стара цена от 40 стотинки.

„Тяхната цена не е пипана от 1 година, но от вчера вече сме с нови цени“, обясни магазинерката. Обикновената кайма, която е 50% свинска и 50% телешка, е скочила с 21 стотинки и се продава за 6,75 лв. килото, а каймата със сертификат „Стара планина“ от 7,20 лв. вече се предлага на 7,90 лв. С 90 стотинки по-скъп е килограм свински врат, който вече струва 10,60 лв., при предишна цена 9,70 лв. Свинската плешка е с 50 стотинки по-скъпа – от 7,10 лв. за кг вече е 7,60 лв. Бутът от 7 лв./кг вече е 7,80 лв., гърдите с кост от 6, 90 лв./кг са 7,60 лв.

„Причината за увеличените цени е завишаването на изкупните цени на живо тегло. През последния месец цената се вдигаше с 5% всяка седмица. Цената на тока се увеличи с 30%, което също даде сериозно отражение. Все пак работим с много хладилни камери“, обясни Петя Киройчева. Тяхната фирма „Евро мийт енд милк“ търгува само с българско месо и макар да имат собствено производство, то е недостатъчно за пазарните нужди и затова купуват прасета от родни животновъди, които се колят в кланицата им.

Промяна на цените има и в магазините на „Дековис“, които плъзнали нагоре постепенно след великденските празници. Свинската кайма е скочила с 20 стотинки и се продава за 4,40 лв./кг, но каймата смес е на предишната цена от 6 лв., най-скъпа е телешката кайма, която е увеличена с 50 стотинки и вече е 7,50 лв. кг. Няма промяна в цените на свинските гърди – 7,90 лв./кг, на плешката – 7,60 лв./кг и 5,80 лв./кг на бута. С 30 стотинки по-скъп е свинският врат, който вече е 10,30 лв./кг, обясни магазинерката.

Причината за пълзящото увеличение на цените на свинското се оказа Китай, който е най-големият производител и потребител в света на месото. Там обаче бяха умъртвени над един милион животни заради разпространението на африканската чума по свинете. Вирусът засяга сериозно цялата индустрия в Китай, стигна се до спад на продукцията на свински фураж. Месопреработватели от цял свят започнаха да продават все повече свинско на Китай, за да компенсират недостига, причинен от избухването на заболяването, поясниха експерти от бранша.

„Причината за повишените цени на свинското месо е чумата в Китай, което доведе до увеличение на цената му на борсата. Всичко е пазарна икономика и това даде отражение и на цените в България”, счита бизнесменът Стоян Павлов, собственик на веригата магазини „Стоми“, който отскоро започна да се занимава и със животновъдство и очаква да зарежда търговските си обекти със собствена продукция.

Българските месопреработватели работят основно с вносно свинско месо, най-вече от страни от ЕС, които насочиха износа си за Китай, обясни петричкият бизнесмен Костадин Чорбаджийски, собственик на завод „Меско“ и член на УС на Асоциацията на месопреработвателите в страната. „Засиленото търсене на свинско месо на европейските пазари доведе до увеличението на цените у нас с 15-20%, което е около 1,20 лв. на килограм. Плешката от 5 лв. вече е  6,70 лв./кг, бутът от 5,50 лв. е 7,70 лв., филето е над 8 лв., каймата е 8 лв. Всичко това е заради растящия износ от Европа към Китай след чумата по свинете. Отражение дадоха и митата, които наложи САЩ. Последния месец беше голям хаос на борсите, цените непрекъснато се променяха. Ние като месопреработватели се постарахме да запазим непроменени цените поне за Великден и Гергьовден, тъй като знаем на какъв хал са българите. Удържахме на натиска, тъй като имахме запаси. След празниците обаче цените започнаха постепенно да се покачват. Цената на тока също се повиши. Надявам се ситуацията да се нормализира“, каза Костадин Чорбаджийски.

Направихме проверка в магазина на друга благоевградска фирма – „Милбил” на Стефан Мишев. Цената на кюфтето и кебапчето е 40 стотинки бройката. Каймата смес е 6 лв./кг, а свинската – 7 лв./кг. Свинският бут е 7,60 лв./кг, плешката 7,80 лв./кг, свинските гърди – 7,80 лв./кг, а свинският врат – 9,90 лв./кг. „Ние имаме животновъдно стопанство в село Мощанец и засега нямаме промяна на цените“, обясни младата продавачка, която освен зад щанда транжира месото.

Под влияние на европейския пазар цените на едро на свинското месо у нас са повишени през април до 3,36 лв./кг, или със 7% на месечна база, като очакванията бяха да достигнат 4,00 лв./кг. За сравнение – цените на едро на свинското месо през 2018 г. се движиха около 2,90-3,10 лв./кг, което очертава прогнозен ръст между 18-22%, сравнено с миналата година, отбелязват анализаторите.

Продължава тенденцията към увеличение на производството на свинско месо през тази година. Закланите животни в промишлени условия през януари и февруари са общо 175 хил. броя, при 151 хил. броя за същия период на предходната година. Това показва увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база.

Цените на пилешкото месо остават стабилни и засега са под средното равнище за миналата година – 3,06 лв./кг кланично тегло. В търговската мрежа вчера 1 кг пилешка пържола от бут се продаваше за 7,50 лв., пилешкото филе – за 9,50 лв./кг, пилешките бутчета по 3,50 лв./кг. Най-евтини са пилешките фенери – по 1,55 лв./кг, които стават само за супа. Прогнозата е, че пилешкото месо ще поскъпне през следващите месеци заради повишеното му търсене, което се забелязва след растящите цени на свинското. 

Какво остава на обикновения български потребител, освен да обикаля по магазините и да чака някоя промоция. Един от тях е благоевградчанинът Димитър Зрънчев, бивш директор на училище, който си е купил хамбургер от барбекюто на месарски магазин. „Като пенсионер имам повече време да ходя по магазините, да сравнявам цените и да си правя сметката. Прави ми впечатление, че месото се е увеличило. Ето, суровата наденица с праз, която миналата година купувах на 4 лв. килото, сега е станала 6 лв. Ако намеря нещо на промоция, ще си купя. САЩ наложи високи мита на Китай и сега разбирам, че това рефлектира върху европейските пазари. Когато атовете се ритат, магаретата го отнасят. Цените растат, а заплатите на хората са същите”, заключва мъдро пенсионираният учител.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА


В магазина на „Милбил” вчера още нямаше промяна в цените

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *