Нов щам “Мичиган” ни поваля в края на октомври

В периода от септември до края на декември ще се срещнем с различни респираторни вируси, а не с грипния. Той е през октомври-ноември като отделни случаи, но такива големи увеличения на заболеваемостта не може да има преди края на годината. Обикновено епидемичните нива са през януари-февруари. Това каза пред Монитор д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Трудно е да се каже какви точно са вирусите. Повечето от хората ги карат на крак и не търсят лекарска помощ. Не са необходими и някакви изследвания, а и няма някакви противовирусни препарати, които е необходимо да се прилагат в такива случаи, допълва той.

Заболяванията протичат с леко неразположение. Не е задължително да са с температура – като често тя може да е 37,2 градуса. Може да имате леко главоболие, болки по мускулите, но е много по-леко в сравнение с грипа. Чести симптоми са и дразнене в гърлото, хрема, кашлица, но те на са силно изразени, посочва докторът. Той допълва, че кашлицата може да е и по-продължителна. Това е всъщност симптомът, който основно прави впечатление на хората. Тя може да се задържи и 10 дни. Ако продължава повече, това е показател да се търси лекарска помощ. Тези вируси рядко дават усложнения, но нищо не е изключено. Хора с по-слаб имунитет, да речем, са застрашени от пневмонии, допълва докторът.

Тази зима ще ни поваля непознатият щам “Мичиган”, сравнително нов е. Изолиран е през 2015-а, но една година не е дълъг срок, в която може да получи разпространение навсякъде по света, да засегне много хора и да започне изграждане на колективен имунитет. Това все още го няма при „Мичиган“. Дали той ще е причинител на грипа или другият – H3N2 „Хонконг“, който е изолиран през 2014 г., е трудно да се каже. Затова наблюдаваме южното полукълбо, за да видим каква е ситуацията. Какъв обаче точно ще е щамът и какво предизвиква като клинична картина, може да се уточни едва, когато в Европа зачестят случаите. Обикновено това е ноември-декември в по-западните части. Най-напред стигат до епидемични стойности страните от Западна Европа и тогава имаме представа какво да правим, посочва Ангел Кунчев.

Той допълва, че „Мичиган“ е по-класически тип, не е като свинския пандемичен, който имаше различни отклонения. Тук имаме класическо грипно заболяване, с внезапно начало, висока температура, обща отпадналост. Човек се чувства безкрайно уморен и не е в състояние да работи, изпитва силно главоболие. За разлика от другите вируси тук са засегнати много повече хора и това се отразява на статистиката, защото хората търсят медицинска помощ. Това е разликата с останалите респираторни вируси. В Австралия имаше много по-тежка епидемия при „Мичиган“. Засягат се най вече две рискови групи – хора над 70 години и деца от 5 до 10, което е характерно за грипа.

В края на октомври и началото на ноември лабораторията на Центъра по заразни и паразитни болести започва да изолира отделни случаи от различни части на страната. Поне около месец те са единични, пише пик. Тогава епидемията все още набира потенциал. Декември има по-масово разпространение и последната седмица на януари вече достига епидемични стойности. Но около 3-4 седмици непрекъснато някъде у нас има епидемична вълна.

Д-р Кунчев посочва, че ако искаме да се предпазим, можем да се ваксинираме и е  важно това да се случва от края на септември до към декември. Причината е, че организмът изгражда имунитет не за 2-3 дни, а за две седмици. Така че добре е ваксинацията да изпревари вируса дори с около 20 дни.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *