Номинациите на ГЕРБ за кмет на Благоевград разкриха: Мнозинството зад Камбитов се пропука, 1/3 от присъстващите гласуваха „против” и „въздържал се”

На проведената завчера партийна общинска конференция бяха предложени и гласувани кандидат-кметовете на ГЕРБ за с. Покровник – бизнесменът Стоян Славев, Хърсово – настоящият кмет Христо Ганев, Марулево – сегашният управник Александър Парашкански, и на с. Церово – Иван Саков. Най-силна подкрепа получи Саков, който и на предишните избори бе кандидат-кмет от ГЕРБ за Церово, неговата номинация бе подкрепена от 222-ма членове на ГЕРБ, а с „въздържал“ се гласуваха само 16. От присъстващите в залата партийни членове 219 дадоха положителния си вот за Ганев, срещу когото също нямаше нито един глас „против”. За Парашкански гласуваха 209, а за Славев – 195 членове на ГЕРБ.

Номинации за останалите села нямаше, но и общинското ръководство не настоя, тъй като все още не е изготвена справката от ГРАО, която трябва да установи в кои точно е достигната бройката от 350 жители с местна адресна регистрация. Предложенията за кандидат-кметове от ГЕРБ на останалите села обаче няма да бъдат правени на друга общинска конференция, а служебно – най-вероятно от общинското ръководство.

Освен кандидатите им за селски кметове, партийните членове издигнаха и имената на съветниците, които ще искат да видят в следващия местен парламент.

Конференцията спази дословно указанието от 10 юли на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която разпореди пълни съветнически листи във всичките си общински структури, и гласува точно 41 имена. Това означава, че дори да има незначителни корекции, когато в листата се вкарат 3-ма от гражданската квота и евентуален коалиционен партньор, тя вече е почти напълно готова.

В нея влизат всичките 9-има настоящи общински съветници от ГЕРБ – Благоевград, като от тях най-силна подкрепа получи Кирил Илиев. В политиката той влезе през 2008 г. случайно – на мястото на напуснал съветник от ОбС – Благоевград, но бе забелязан от колегите си едва в края на миналата година, когато заедно с шефа на НОИ Илиян Георгиев и Давид Петров гласуваха против предложението на кмета Ат. Камбитов за продажба на земя в парк Бачиново. Едва ли е случайно, че Петров и Георгиев се наредиха съответно на ІV и V място при гласуването в дългата върволица от 41 кандидати за местна власт. Според коментарите след конференцията дори силната подкрепа, дадена на тримата съветници, около които е сформиран лагерът на противниците на кмета, е сигурна индикация, че позициите на Камбитов пред настоящия ОбС са силно разклатени дори в собствения му партиен лагер.

Изненадващо втори по брой гласове в кандидатсъветническата листа се нареди шефът на Инспектората по образование Ивайло Златанов, който е сред най-мълчаливите съветници на ГЕРБ в местния парламент, а трети стана строителят Евгени Бибов, който в момента ударно вдига огромна кооперация в градинката пред жп гарата.

Следващите номинации са на съветника Красимир Роячки и лицето на вътрешнопартийната опозиция – ексдепутата Йордан Андонов, който миналата година с преврат бе свален от поста общински председател на ГЕРБ, въпреки че водеше на новоизбрания Бисер Михайлов с 50 гласа.

С най-малък вот при гласуването в четвъртък остана съветничката Елена Димитрова, която в миналия парламент влезе поради съвпадението на номерата на партийната бюлетина и името й в нея.

Сред новите включени имена в листата на ГЕРБ са на активистките на Жени ГЕРБ Адриана Мелниклийска, Елена Ташкова, Мария Данчова и др., които бяха кандидат-съветници и през 2015 г. От предишната листа са още имената на ексшефа на РЗИ д-р Огнян Чилев, Антоанета Дивилска, юристката Зоя Димитрова, Сашка Боюклийска-Петрова. За гласовете на избирателите ще се борят още шефката на ВиК – Благоевград Росица Димитрова, учителката Вера Кацарска, която миналата година бе нападната от глутница кучета пред сградата на кметството и заведе дело срещу общината, шефът на ТОЛ полицията в Благоевград Красимир Чакъров, общопрактикуващият лекар д-р Стефан Веселински, който се грижи и за здравето и на церовци, библиотекарката Татяна Браткова и борещата се за по-спокойно настояще на децата с епилепсия Ива Поповска, както и бившият наемател на Синята къща Методи Шурдев. Сред най-екзотичните кандидатури е тази на студента Румен Кулянин, който е
роден в Южна Африка и е наследник на руски граф.

Сред малцината кандидат-съветници на ГЕРБ през 2015 г., които сега не бяха номинирани, остана шефът на Областното пътно управление Иван Кунев.

Както съобщихме във вчерашния брой, за кандидат-кмет на Благоевград Изпълнителната комисия ще избира между настоящия Атанас Камбитов /189 гласа „за“, 10 „против“ и 57 „въздържал се“/, Илиян Георгиев /147-12-81/ и Йордан Андонов /102-19-97/. Въпреки че води в резултата, за кмета Камбитов цифрите показват, че той няма одобрението на близо половината от съпартийците си. Безспорен факт е, че на конференцията дойдоха над 350 членове на ГЕРБ, 100 от тях обаче си тръгнаха още в първите минути – било заради горещината в залата, било поради други причини.

 Така реално при вота за кандидат-кмет на общината участваха 2/3 от регистриралите се на конференцията, а от тях 1/3 се обявиха открито срещу настоящия градоначалник, вдигайки делегатската си карта „против“ или „въздържал се“.

Без сътресения минават и останалите общински конференции на ГЕРБ в региона. В четвъртък такива бяха проведени в Сатовча и Белица. Според общинския лидер на ГЕРБ – Сатовча Румен Арнаудов на събранието им били коментирани „2-3 имена, ама още няма да ги обявяваме, защото се надяваме с преговори да ги сведем до едно, за да няма сърдити“.

„В Белица общинската организация на ГЕРБ е взела решение да не издига кандидат за кмет и на изборите май аз ще се явя единствен”, коментира настоящият градоначалник Радослав Ревански, който вчера бе в Гърция, за да избере лично плочки за градския площад.

Снощи номинации за кмет трябваше да има и в Симитли, но общинската лидерка не си вдигаше телефона. Прогнозите обаче са, че както в Белица, и в Симитли няма да има кандидатура за кмет на ГЕРБ – това бе отиграно на местните избори през 2015 г., когато управляващата партия взе решение да подкрепи кандидатурата на настоящия кмет Апостол Апостолов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *