HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Номинират акад. Ю. Ревалски и благоевградчаните В. Щерев и инж. К. Чонков за почетни граждани на Симитли

Граждански инициативен комитет начело с младия депутат Стефан Апостолов номинира трима мъже за званието „Почетен гражданин“ на Симитли. Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН и ръководител на Института по математика и информатика, и благоевградчаните Васил Щерев и инж. Костадин Чонгов са трите предложения за почетното звание, внесени с подписка за обсъждане от Общинския съвет.

Заслугите на симитличанина акад. Ревалски за развитието на българската наука са огромни, той е математик от световна величина, преподавал като гост-професор в университети в Италия, Канада, Германия, Чили, Перу, Куба, Гваделупа… мотивираха предложението Никола Николов и Павел Кипров, членове на инициативния комитет.

Двамата допълниха, че бившият председател на АПК – Симитли Васил Щерев и някогашният директор на мина „Пирин“ инж. Чонков нямат нужда от представяне, защото стотици жители на община Симитли и до днес говорят само с добро и за двамата, а времето не може да заличи направеното от тях за добруването на местното население.

Сесията на ОбС е насрочена за края на август, членовете на инициативния комитет се готвят за тържествено връчване на почетното звание на номинираните на празника на града – 8 септември.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *