Носителите на коронавируса у нас – около 5%, пикът на заразените предстои

Най-вероятно около 5% от хората в България са носители на коронавирус, смята бившият директор на „Пирогов“ доц. д-р Спас Спасков.

Според него по-високият брой на заразени напоследък се дължи до голяма степен на това, че се правят тестове предимно в рискови групи, а не, както беше през лятото, когато здрави хора си правеха PCR тест, за да пътуват.

„Щабът вече дава информация, която е по-успокоителна и по-целенасочена, отново говорим за това, че трябва да спазваме мерките, но не с идеята да се плашим, а да придобием обективна представа”, коментира той пред БНТ.

Според медика вглеждането само в определени категории от населението винаги ще изкриви нещата – преди сме се вглеждали в случаите в лечебните заведения, сега – в училищата.

Вирусоносителите ще бъдат приблизително толкова, колкото е за населението като цяло, смята д-р Спасков.

„Домовете за възрастни хора са много по-уязвими за зараза с вируса, тъй като опасността за хората там е, че те носят много други заболявания и са много по-крехки на странична инфекция, в училищата единственият проблем е, че децата могат да занесат инфекцията на своите баби и дядовци“, подчерта д-р Спасков.

„Необходимо е да поддържаме резерв от маски и други предпазни материали и това се доказа по време на тази пандемия, а не ден за ден, както работеше системата преди. И трябва да бъде подобрена връзката между отделните звена на системата – лични лекари, болнични заведения, медицински центрове и т.н.“, коментира той.

„Очаквам пик през есента, защото голяма част от хроничните заболявания ще се отключат и болниците отново ще поемат истинската си функция да лекуват всички болни, а не само да се концентрират върху едно заболяване, отбеляза д-р Спас Спасков. Успоредно с това ще се появи проблемът със стандартната грипна епидемия“, допълни лекарят.

Инфекциозните отделения в болниците не би трябвало да се финансират на базата на преминал болен, тъй като там болните идват на вълни и според д-р Спасков в скоро време ще се избистри въпросът как точно да бъдат финансирани тези отделения.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *