Носителят на Национална диплома от МОН за 2018 г. К. Иванов: Успехите ми не са нещо изключително, просто човек трябва да има желание и да положи необходимите усилия, ходих единствено на частни уроци по английски

Кирил Иванов е отличник на випуск 2018 на Езикова гимназия “Акад. Л. Стоянов” – Благоевград. През тази година той стана лауреат на националната олимпиада по български език и литература и се представи отлично на националните кръгове от олимпиадите по немски език и история. Наред с това изкара оценка 5.98 на матурата по биология и завърши средното си образование с успех 6.00. За изключителните си резултати Кирил бе единственият зрелостник в Пиринско за 2018 г., заслужил отличието на МОН Национална диплома.
Репортер на “Струма” разговаря с него минути преди церемонията по връчването на престижната награда.

– Как се чувстваш като носител на най-високото отличие – Национална диплома, подписана лично от министъра на образованието?
– Както знаете, това отличие е резултат от много постижения в продължение на дълги години. Така че не мисля, че го чувствам по-различно от всяко друго отличие, което съм получавал досега
– Ще се опитам да изброя само част от твоите впечатляващи успехи: национален лауреат на олимпиадата по български език и литература, отлично представяне на националните кръгове на олимпиадите по история и немски език, диплома 6.00. Какво стои зад тези постижения и как се постигат такива резултати?
– На първо място е необходимо човек да има желание да участва в мероприятията, които споменахте, и да обръща необходимото внимание на учебния процес в рамките на часовете.

– Като каза учебен процес, по кой предмет ти беше най-трудно през изминалите 5 години?
– По немски език в 8-ми клас. Но не мисля, че има ученик, изучавал който е да е език като първи чужд в ЕГ, който да даде различен отговор.
– Въпреки резултатите си и по немски, и по история избра за втори държавен зрелостен изпит биологията. Защо?
– Избрах за второ ДЗИ биологията, тъй като това ми дава шанс за възможно най-висока оценка, която едва ли бих получил, ако бях избрал за втори държавен зрелостен изпит история, немски и каквото и да било друго.
– И заради субективния фактор в хуманитарните науки, за който спомена в един от предишните ни разговори?!

– Разбира се, субективният фактор. Той ме ръководеше основно при този избор.
– Тоест, не си сигурен как ще оценят есето или съчинението ти?
– Точно така. Бил съм свидетел на всякакви случаи, независимо дали касаят мен, или други участници в олимпиади, състезания и зрелостници. Бих казал, че е имало изненадващи резултати. Поради тази причина мога да твърдя, че в хуманитарната област почти всичко е възможно. Резултатите не могат да бъдат предвидени предварително.
– Майка ти е преподавател по история в Югозападния университет, това повлияло ли е на твоята насоченост точно към хуманитарната област?
– Не мисля.
– Разкажи малко повече за себе си: какво обичаш да правиш през свободното си време, “цъкаш” ли на игри, Фейсбук?
– В наши дни Фейсбукът е един от основните начини за комуникация, както и останалите социални мрежи. Така че не можем да пропуснем това. На компютърни игри не играя.
При мен свободното време е едно малко по-абстрактно понятие, тъй като голяма част от него е била заета с подготовката за всичките тези мероприятия, които споменахте. Мисля, че хората не са съвсем наясно, че нивото, което предполага една национална олимпиада, няма почти нищо общо с изучаването на съответния предмет като задължителна подготовка в училище. Не говоря за първия чужд език в Езикова гимназия, в случая става дума за националните кръгове на олимпиадите по история и български език и литература.

– Казваш много подготовка, това свързано ли е с частни уроци?
– Единствено съм ходил на частни уроци по английски език, тъй като се явявах на изпит за ниво C1, което ниво е непостижимо с часовете по втори чужд език в ЕГ. Това е единственият предмет, по който съм посещавал уроци. Бих искал да подчертая, че лауреат на национална олимпиада не се става с посещаването на уроци.
– Кое е по-трудно постижимо – пълна шестица на матурата по български език и литература или отличен резултат на олимпиадата?
– Форматите са различни, субективният фактор в хуманитарната област никога не е за пренебрегване. Поради тази причина не мога да кажа къде постигането на отличен резултат е по-лесно. Нека уточня, че има разлика между отличен резултат и оценка 6.00. За постигането на 6.00 не мога да кажа, че има лесен начин, но нивото на матурата е в пъти по-ниско от олимпиадата, дори от втория кръг.
– Обичаш ли да четеш книги?
– Разбира се. Мисля, че този ми интерес пряко е продиктуван от заниманието ми с литературата.
– Кой е любимият ти автор?
– Имам много любими автори, но ако трябва да отлича един, ще посоча Габриел Гарсия Маркес.

– Слушаш ли музика, спортуваш ли нещо?
– Не слушам никаква музика. Повечето хора биха го намерили за странно, но това ми пречи да се концентрирам върху нещо по-съществено. Не съм се занимавал със спорт.
– Ходиш ли на дискотеки?
– Мислите ли, при всичко споменато по-горе, че на човек му остава достатъчно време за това?!
– А събираш ли се с приятели?
– Разбира се. Най-вероятно малко по-късно /б.р. при церемонията по удостояването с Националната диплома/ ще видите някои от съучениците ми, които имаха желание да дойдат.
– С какво ще запомниш петте си години обучение в Езикова гимназия “Акад. Л. Стоянов”?
– С резултатите си, за които по-горе споменахте, с цялата обстановка, в която се обучавах през последните 5 години, със запознанствата ми с много и различни хора, които вярвам ще оставят отпечатък у мен за дълго време.
– При дипломирането на випуск 2018 ти бе награден със стипендия на името на първия директор на гимназията Борис Войнов. За какво ще изразходваш парите?
– За заплащането на първата ми семестриална такса за следването.
– Къде ще учиш?

– Приет съм във Фрайбург, специалност “Стоматология”.
– С оценката по биология ли се кандидатства?
– С оценките от цялата диплома и сертификат за владеене на немски език, конкретно аз имам за ниво C1.
– Лесно ли взе решението да учиш в университет в чужбина?
– Ако не лесно, то поне бързо. Първоначално, за успокоение на родителите ми, записах профилактично “Молекулярна биология” в Софийския университет.
– То може би е рано, но все пак да те питам: мислиш ли да се върнеш в България, след като завършиш?

– Нека първо завърша.
– Какво би искал да кажеш в края на разговора ни?
– Надявам се страниците на вестник “Струма” съвсем скоро да включват и постижения, много по-значими от моите, тъй като не мисля, че това е нещо изключително. Постижимо е за много по-голям брой ученици, просто човек трябва да има желание да положи необходимите усилия. Таланта го оставям на последно място.
– Колко процента талант е необходим за постигането на такива резултати?
– 25 процента, другото е подготовка, случайност и субективен фактор в хуманитарната област.
– Благодаря за разговора и ти пожелавам още много успехи.
– И аз благодаря.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *