Носите ли гена на скръндзата

Не се ядосвайте, ако гаджето или съпругът ви рядко ви черпи или „забравя“ да ви купи подарък за годишнината – той или тя може би просто е жертва на гените си. Да, учените са открили една точка в човешката ДНК, която ни кара да си пазим ревниво своето. Един от всеки четирима души носи „гена на скръндзата“, който обикновено се наследява от родителите. Така че не е зле първо да се запознаете с мама и татко на човека, с който възнамерявате да станете близки – наследствеността вече бърка и в семейния портфейл.

Германски учени провели експеримент, цитиран от в. „Дейли мейл“, в който взели проби от устната кухина на 101 млади мъже и жени. След това ги тествали за наличието на гена COMT. Той се среща в две „версии“ – А и G, и влияе на химията на мозъка по такъв начин, че ни кара да мислим различно за нещата, които притежаваме.

Участниците в експеримента трябвало да изиграят компютърна игра, в която можели да залагат пари. Казано им било, че могат да дарят част от печалбата си на гладуващо дете в Перу. За да направят нещата още по-мелодраматични, учените им показали снимка на бедно момиченце на име Лина, както и гривничка, изплетена от самата нея.

Над 20% от хората, които носели G варианта на гена, дали всичките си спечелени пари на детето. Само 2% от носителите на А варианта обаче проявили същата щедрост.

Изследователите от университета в Бон открили също, че хората, които носят „стиснатия ген“, дават два пъти по-малко пари за благородни каузи от останалите. Учените обаче не желаят да дават повод за оправдание на скръндзите – предишни проучвания показват, че наследствеността е само отчасти виновна за стиснатите пръсти. Образованието, възпитанието и религията също играят сериозна роля в развиването на щедростта.

Хората с широки пръсти обаче не винаги са просто високо морални – често пъти даваме, защото това ни кара да се чувстваме по-добри, по-готини и по-харесвани, смятат психолози.obekti.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *