Нотариални актове в Службата по вписванията разкриха: Шефове на ликвидираната ПК “Огражден” и ОКС изкупили на безценица активите й

Членове на УС на обявената в ликвидация Потребителна кооперация “Огражден” – Струмяни, ликвидаторът на кооперацията и председателят на Областния кооперативен съюз в Благоевград са изкупили за 4 месеца най-апетитните обекти на “Огражден”, при това на безценица.
Кооперацията бе обявена в ликвидация заради натрупани задължения към НАП и ОКС през март 2018 г. и месец по-късно започва голямата разпродажба.
По данни от нотариалните актове в Службата по вписванията на 27 април 2018 г. е извършена първата продажба – социалният работник Страхил Борисов Богоев купува партерен етаж с разгърната застроена площ от 733 кв.м, представляващ търговски обект в с.Струмяни, за 70 000 лв.
На 16.05.2018 г. на Стефан Иванов Божинов, който по-късно бе избран за ликвидатор на кооперацията, е продадена двуетажна сграда – магазин с площ от 270 кв.м в село Каменица, за която той плаща 9000 лв.
На 12.07.2018 г. с имот на ПК “Огражден” се сдобива и Павел Костадинов Георгиев, член на Управителния съвет на кооперацията. Той купува поземлен имот с площ от 636 кв.м, ведно с двуетажна масивна търговска сграда с разгърната застроена площ от 96 кв.м в село Горна Крушица, като за всичко това плаща скромните 13 000 лв.
На 13.08.2018 г. на РПК “Пирин”, представлявана от Илия Щърбев, е продадена двуетажна масивна сграда с разгърната застроена площ от 434 кв.м в село Игралище. За сградата без парцела “Пирин” плаща 34 000 лв.
На 14.08.2018 г. ПК “Огражден”, представлявана от бившия ликвидатор Панайот Герасимов Витяков, е продала най-апетитния обект – фурната в с.Струмяни, за 14 800 лв. Сумата е повече от скромна, като се има предвид, че площта на фурната е 348 кв.м, в цената е включено и дворното място от 900 кв.м, а самата данъчна оценка на сградата е 21 952 лв. Купувач на обекта е “КООП ОКС” ЕООД, представлявано от управителя на Окръжния кооперативен съюз в Благоевград Владко Бангеев. Едноличен собственик на капитала на дружеството е “Областен кооперативен съюз – Благоевград”, който също се представлява от Бангеев, което прави сделката много любопитна.
Фурната в Струмяни продължава да произвежда хляб и според данни на запознати при капацитет от 1000 хляба на ден месечната й печалба е около 8000 лв., така че ОКС отдавна си е избил парите за покупката. Едва ли е случайно, че през 2012 г. ПК “Огражден” е била на второ място в страната по финансови резултати за хлебопроизводство в системата на Централния кооперативен съюс, който включва всички български потребителни кооперации.
Останалите магазини на кооперация “Огражден” са дадени под наем на ОКС – Благоевград, а някои от тях – преотдадени от ОКС на РПК “Пирин”, като от наемите по сметката на “Огражден” постъпват символични суми.
Заради тези скандални сделки утре с подписите на 40% от членовете на ликвидараната ПК “Огражден” е свикано общо събрание. Дневният ред е къс -изслушване на ликвидатора Стефан Божинов за продажбите на активите на кооперацията през периода 3 ноември 2018 -15 март 2019 г., пълна ревизия за периода от обявяване ликвидацията на кооперацията 6 март 2018 г. до днес, избор на нов ликвидатор и възстановяване дейността на кооперацията с остатъците от активите й, ако има такива. Последното обаче би могло да стане само ако с парите от досегашните продажби и наемите “Огражден” е успяла да погаси задълженията си към НАП и ОКС, за които кооператорите също нямат информация колко са и каква част е погасена.
Припомняме, че струмянишката кооперация бе обявена в несъстоятелност заради задълженията й към хазната и принципала ОКС – Благоевград по настояване на Вл. Бангеев. В същото време задължения към ОКС в големи размери имат и ПК “Пирин” – гр. Разлог, чийто председател и шеф на УС до 12.03.2023 г. е Владко Бангеев, от което следва, че той дължи пари на себе си и ако реши да напълни касата на ОКС, трябва да бръкне в касата на ПК “Пирин”, тоест в другия си джоб.
Като голям длъжник на ОКС запознати сочат и ПК “Братски труд” в гр.Кресна, чийто председател е Любомир Лазаров. Лазаров е и член на УС на ОКС – Благоевград, тоест и тук казусът с дълга е като при ПК “Пирин” – Разлог. Друг е въпросът, че въпреки тези задължения, до момента Бангеев не е и помислял да обяви в ликвидация разложката и кресненската кооперация, както направи с тази в Струмяни.
Част от кооператорите на ПК “Огражден” се бунтуват срещу ликвидацията й още от миналата година. Тогава техен съмишленик бе председателят на Контролния съвет Стефан Божинов, който наскоро стана ликвидатор. “За мен фалитът на ПК “Струмяни” е резултат от сделка между Витяков, потребителната кооперация в Сандански и ОКС в Благоевград”, обяви през март 2018 г. пред “Струма” председателят на КС Ст. Божинов. Явно след покупката на магазина в с. Каменица и избирането му за ликвидатор той коренно е променил мнението си по въпроса за ликвидацията на ПК “Огражден”.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

25 Коментара

 1. Оздравително

  Няма нужда нищо да си взимат, кооперацията и затънала и изплувала си е тяхна. Да се ликвидират едни, а на други да се помага, това оздравителен план за кой е?

  Отговор
 2. Малкият

  И в заключение за да приключим,нека си вземат затъналата в дългове кооперация и тогава ще разберат господата с оздравителен план как се спасява нещо, което е отдавна погубено. А помагачите им да се стягат за много и къртовска работа. Те държавата ще ликвидират, а онези малки дребни душици, с много злоба дето информират медиите ще им се наложи да се стегнат.

  Отговор
 3. Брокер

  Абе за тая цена можеше да има и други, които да искат да се правят на спасители.

  Отговор
 4. Питащ

  Ей, свикващите събранието, как докарахте кооперацията до това положение, та се налага да ви спасяват фурната, а?

  Отговор
 5. Запознат

  Ей пишештите, защо не попитате тези дето свикват събрание утре, как докараха кооперацията до това положение. ОКС спаси фурната и запази работниците. Ако някой иска да трупа дивиденти на гърба на работещите хора нека излезе с името си, а не да се крие зад псевдоними.

  Отговор
  1. Шофиьорчето

   Ама и ти си “Запознат”.
   А на такъв спасител – оздравител-здраве му кажи.

   Отговор
  1. Желание

   Защо Тричков? А Ичконов ? Много кадърен човек.През април ще го предложа за председател на ОКС,пък да видим…

   Отговор
   1. Кой ще бъде новият

    И Мишо Златев е подходящ. Аз мисля,че новият председател на ОКС трябва да е от кооперация,която няма загуба. Иваче,повече ликвидатори не ни трябват

    Отговор
 6. Мъка,мъка,мъкаааа

  Еееех Огражден! Цялата област следи вашата мъка! Как погубихте цъфтяща кооперация,сърцето ме боли! Как си загубихте поминъка за жълти стотинки.

  Отговор
 7. И не мога да спя

  Само Бангеев ки ви ликвидира вас,никой друг не може така добре!

  Отговор
 8. Любопитно ми е

  Една година дремахте и чак сега ли разбрахте за лява ръка-десен джоб ??????

  Отговор
 9. Конструктивно и в целта

  А бе струмянчани защо не си откупите фурната на същата цена за която е продадена На всеки кооператор ще се падне да даде по 90 лв. И ще забиете пирон в ковчега на експлоататора

  Отговор
 10. Бунтът на масите

  Явно е,че столът на висшето председателско тяло се клати! Гладете панталони !
  през април е събранието на ОКС Развръзка с неочакван край Очаквайте подробности

  Отговор
 11. Натурално

  Защо се чудите за Божинов, тук за корупция се смята далевера, в която не участваш, включиш ли се вече е бизнес.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *