Нощните птици трябва да са по-бдителни за психичното си здраве

Хората, определяни като „нощни птици„, трябва да са бдителни за психичното си здраве – нарушаването на естествения ритъм на вътрешния им часовник увеличава риска от промени в настроението им, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Човек трябва да се събужда при изгрев слънце“, увери невропсихоложката Лора Лайъл от университета в Глазгоу. „Ако искате да сте в добро здраве, трябва да се отдадете на сън, когато той е най-стабилен – а именно в нощните часове“.

Връзката между нощната активност и психичните смущения не е изненадваща. Новото изследване обаче е най-широкомащабното, посветено на тази тема – обхванало е над 91 000 участници във Великобритания между 2006 г. и 2010 г.

Те попълнили въпросници за психичното си здраве. Учените изследвали „амплитудата“ в нивото на активност през денонощието. Колкото по-голяма е активността през деня, комбинирана с отдих през нощта, толкова по-добър е ефектът върху здравето.

Ако купонясвания през нощта са комбинирани със слаба активност през деня, рискът от промени в настроението се увеличава. Смущенията – от меланхолия до психоза, хронична депресия и биполярно разстройство, са чести сред онези, чието ниво на активност не е свързано с нормалния циркаден ритъм.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *