НСА – един различен университет! 75 години традиция и опит

Национална спортна академия “Васил Левски” е единственото специализирано висше училище в България, което предлага образование на университетско ниво по три основни направления – спорт, физическо възпитание, кинезитерапия.

Модерна учебно-спортна база, индивидуални програми за елитните спортисти, международни студентски програми, европейски стипендии, висококвалифицирани преподаватели в сферата на спорта – условия за отлична професионална реализация в глобалния свят – са привлекателните страни на висшето училище.

Присъствието на емблематични за спорта личности като преподаватели прави атмосферата в НСА уникална. Тук преподават олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова, двукратният олимпийски шампион по борба Петър Киров, олимпийският вицешампион с отбора по волейбол Стефан Димитров, двукратната европейска шампионка на гладко бягане Софка Попопа, двукратният балкански шампион по хвърляне на копие Стефан Стойков, осемкратният шампион в българския рали шампионат Димитър Илиев, европейският вицешампион по шотокан Радослав Пенов, единственият български алпинист, изкачил Еверест без кислород, Дойчин Боянов и други световни и европейски медалисти.
Спортистите с активна състезателна кариера избират бакалавърските и магистърски програми на НСА заради възможностите за индивидуален план на обучение и дистанционна форма. Сред тях са Димитър Бербатов, Детелин Далаклиев, Кубрат Пулев, “златните момичета” Лаура Траатс, Невяна Владинова, Катрин Тасева и Бранимира Маркова и още много други популярни личности. За всички тях спортът е източник на позитивни емоции, неизчерпаем заряд и здравословен начин на живот.

Структурата на НСА включва три факултета: Учителски, Треньорски и Факултет по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация, както и Департамент за езиково обучение и информационни технологии.
Учебно-спортната база на НСА се намира в Студентски град – най-оживеният квартал на София, известен с активния младежки живот. В кампуса на разположение на студентите има хранителен блок, ресторанти и кафенета. Факултетът по кинезитерапия, туризъм и спортна анимация е разположен в центъра на София и в момента се реновира след спечелен проект за финансиране. На централно място в столицата е разположен и плувният басейн, към който има изграден възстановителен център. Академията разполага с три планински учебни бази – на Боровец, Витоша и Вихрен, както и с Учебен комплекс за водни спортове – гр. Несебър.
Студентите имат възможността да използват обновената спортна база на НСА, включваща открити и закрити съоръжения и зали, предоставящи условия за обучение по над 60 вида спорт, както и съвременно оборудван Център за научна и приложна дейност в спорта.
Студентите на НСА могат да кандидатстват за стипендии, осигурени със средства от държавната субсидия или от европейските структурни фондове. Постигнатите високи резултати в учебния процес и спортно-състезателната дейност се поощряват с награди по ред, установен с вътрешни правила.

За учебната 2018/2019 година Национална спортна академия “Васил Левски” предлага бакалавърски програми, съобразени с европейските стандарти за висше образование и изискванията на пазара на труда и бизнеса:
Специалности в ОКС “Бакалавър”:
Треньор по вид спорт (64 вида спорт);
Спортен мениджър;
Спортен аниматор;
Спортен коментатор;
Треньор по бойно-приложна физическа подготовка;
Треньор по адаптирана физическа активност и спорт;
Треньор по кондиционна подготовка;
Треньор по бойно-приложна физическа подготовка и спорт в системата на БА и МВР;
Учител по физическо възпитание;
Кинезитерапевт/физиотерапевт.

Новост за учебната 2018/2019 г. е включването на още 3 спорта към богатата палитра от специалности на Треньорски факултет – скокове във вода, триатлон, боулинг. С тях общият брой на спортовете, които се преподават в НСА, става 64. Тази година приемът за държавна поръчка в ОКС “Бакалавър” е 700 души в редовна и задочна форма на обучение.
Магистърските програми на НСА са ориентирани към актуални кариери в сферата на спорта, туризма, рекреацията, младежките дейности и индустрията за свободното време.
Академията разполага с Център за научна и приложна дейност в спорта, модерно оборудван за провеждането на функционални изследвания на атлети. По този начин НСА стимулира обучението на млади изследователи в рамките на техните докторски програми. Освен задължителните за получаването на докторска степен разработки, докторантите участват в различни научни събития, дискусионни клубове, кръгли маси, проекти, годишни научни конференции и международни конгреси.
Центърът за следдипломна квалификация към НСА провежда курсове по различни допълнителни образователни програми в специализирани и интердисциплинарни области.

Желаещите да кандидатстват в НСА могат да се информират от сайта на висшето училище: www.nsa.bg. Там ще открият информация за специалностите, сроковете и най-близкото бюро за информация и прием на документи. Такива офиси има разкрити в по-големите градове на страната.

http://www.nsa.bg/bg/page,697

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *