Refan-728×90-July-2019

Няколко лесни начина да спестите бензин

Разходите за горива са сред основните за всяко домакинство. Ако обаче искате да ги съкратите, може да се възползвате от следните съвети.

1. Поддържайте колата си в изправно състояние

Само мръсните въздушни филтри например могат да повишат разхода за бензин с 4%. Следете и проверявайте постоянно дали всичко с работата на автомобила е наред.

2. Ускорявайте плавно

Идеалният начин да пътувате е с 90 км в час. Разбира се, в градски условия това е невъзможно. Възможно е обаче да ускорявате плавно и да не натискате педала на газта с повече от една трета от неговия ход. Новите автомобили дават възможност да се превключват предавките на по-ниски обороти, което също пести гориво.

3. Проверявайте редовно гумите си

Меките гуми повишават разхода на горива. Малко повече налягане в гумите от препоръчаното от производителя също може да окаже голямо влияние. Допълнителното налягане обаче не трябва да е над 0.5 бара, защото може да има негативен ефект.

4. Разчистете багажника

Може да ви се струва удобно да един куп неща в багажника, но това определено не е добре за разхода ви на гориво. Според специалисти 100 кг в багажника увеличават разхода на гориво средно с 0.3 литра на 100 км.

5. Изключвайте климатика, когато не ви е нужен

Когато в автомобила не е топло или студено, можете да изключите климатика. Идеята той да работи целогодишно и да поддържа еднаква температура в автомобила може и да е изкушаваща, но си има цена.

6. Избягвайте час пик

Ако пътувате в пиковите часове сутрин и вечер, освен че губите време и нерви в задръстванията, се повишава сериозно и разходът за гориво. Пробвайте да излизате с половин час по-рано поне сутрин.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *