Няма кандидати да чистят пътищата от сняг в 23-те села в Кюстендилско

Страхът на фирмите е, че ако зимата е без валежи, ще трябва да връщат част от предвидените за поръчката 102 333 лв.

Община Невестино остана без фирма за зимното поддържане, след като не  се явиха  кандидати. 59, 180 км е дължината до 4-класните пътища до 23-те села в Невестинско. „Това ще ни създаде сериозен проблем при вече зимните условия”, казаха от администрацията. Общината има преведени необходимите средства – около 35-40 хиляди лева за зимното почистване и поддържане на пътищата до селата и около 200-те махали, но фирмите отказват заради трудния планински и полупланински терен. Самата прогнозна стойност пък на обществената поръчка е била в размер на 102 333 лева. Почистването на пътищата е разделено на нива направления.

През миналата година имало сключен договор, зимата обаче се оказа почти без сняг и част от средствата останали неусвоени.  „По всяка вероятност това  кара дружествата тази зима да не проявяват интерес – може и тази зима да се окаже безвалежна и те да не вземат част от  предвиденото финансиране”, обяви заместник-кметът Йордан Глогов. Общината е готова и на пряко договаряне – без търг, но желаещи няма.

Подобен е проблемът и в другите малки общини в  региона – Бобошево, Кочериново и др., казват администратори.

Общината в Невестино разполага със собствена техника за зимно почистване, по закон обаче не може да я използва и трябва да сключи договор. Юристите ще консултират администрацията как да се постъпи при тази ситуация. Ако се наложи, общината ще чисти междуселските пътища, заявиха оттам.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *