Топ теми

Обвинената в кражба на лекарства аптекарка от Благоевград: Явно съм бързала да си тръгна и съм сложила лекарствата в чантата си

Светлана Тюлекова, аптекар в Специализираната болница за онкологични заболявания, единствената задържана при акцията на ГДБОП миналата година за кражба на лекарства, вероятно предназначени за износ в Македония проговори.

От 5 месеца Светлана е под домашен арест. През това време се е научила да шие обложки за книги. Иначе има над 30 години стаж като фармацевт. Арестувана е, докато си тръгва от работа. На излизане от болницата, в личния й багаж, са открити онколекарства.

„Аз явно, като съм бързала да изляза, вместо на хладилника съм ги сложила в торбата и съм тръгнала с тях”, каза Светлана Тюлекова, обвиняема по делото.

Т.е. как са попаднали във вашата чанта?

„Механически някак си, без да ги прибера явно, като съм бързала да си тръгна и съм си ги сложила в торбата”, отговори Светлана.  

„Случайно като си вървиш по улицата да ти падне тухла на главата, ако влезем в теориите на вероятностите да изчислим каква е вероятността да се е случило случайно”, коментира д-р Геогри Георгиев, управител на СБАЛО „Свети Мина”.

Лекарствата, намерени в багажа на фармацевта, са със специален режим на съхранение – в хладилник в болничната аптека. Колегите й казват, че в деня на ареста, тя останала последна в аптеката, тръгнала си след останалите.

Светлана твърди, че не познава хората от тази група, за която прокуратурата твърди, че е организирана престъпна група.

„Запознах се с тях в София, в съда. Нито един от групата. Единият май някъде съм го виждала, аз мислех, че ми е колега даже”, заяви тя.

Отрече и да са се чували някога по телефона.

Светлана отрича да е участвала в схемите, описани от прокуратурата, предава БиТиВи. Разказва, че живее скромно. Имала кредит, дори телефонът й, който разследващите иззели, бил на лизинг. Надява се на справедлив процес. Междувременно правилата в болницата, в която е работила, са променени.

„Най-елементарното започнахме с ограничаване достъпа до аптеката, има ясно разписани правила, по които протича процесът в аптеката. С фирмата, която софтуерно ни обслужва болничната система, направихме подобрения в самата система”, обясни д-р Георги Георгиев, управител на СБАЛО „Свети Мина”.

През октомври миналата година ГДБОП и Специализираната прокуратура провеждат акция, при която арестуват 7 души, част от тях са служители в две болници – едната в София, а другата – в Благоевград. Според обвинението арестуваните са организирали престъпна група, действала у нас от май 2017-а и печелила хиляди левове от изнасянето на онколекарства. 

Междувременно, за да проверява лекарствата, Европа сложи „ЕГН“ на всяка опаковка с рецепта. 

„Бяха иззети лекарства, които бяха белязани, те бяха изнесени от лекар, предоставени на съпруга на лекаря, който ги предаде на посредник, предназначени за предоставяне на фирмата за реекспорт. При проверка на документацията в болницата се установи, че на същата дата са изписвани лекарства на онкоболнилица, които са в ремисия и не следва да им бъдат вливани такива лекарства”, каза наблюдаващият прокурор по делото Лидия Манолова.

„Лекарката, за която се твърди, че е изнесла тези лекарства, е рентгенолог – нито има достъп до тези лекарства, нито предписва такива лекарства, нито прави вливания, затова самото обвинение е толкова странно, а и в кориците по делото няма никакви доказателства“, заяви Аделина Натина, адвокат на един от обвиняемите.

Използвани са специални разузнавателни средства. Според прокуратурата групата е следена месеци наред, засичани са уговорки между членовете й за предаване на скъпи онкомедикаменти. При акцията са претърсени домовете на обвиняемите, иззети са лекарства.

„Тъщата на моя подзащитен е болна от левкимия, със заболяване датиращо 10 години назад и умира в деня на неговото задържане. Това, че в дома му, в който живее болната, са намерени лекарства, защо се учудва някой”, коментира Аделина Натина, адвокат на един от обвиняемите.

 – Защото тези лекарства не би следвало да бъдат в дома, те са зболнично приложение.

 – Неговата тъща е била в такова състояние, че не е било възможно тя да ходи в болница да се правят вливания, доколко е разрешено или не, служители – лекари от болницата са идвали в дома й и са правили вливания.

Според прокуратурата освен изнасяне на лекарства се е правила и размяна. В болниците са влизали медикаменти с изтекъл срок на годност, а са излизали такива – в срок, предназначени за нелегалния пазар.

„Посредникът моли здравни работници да ги подменят с лекарства, които са получени същия ден или дни преди това”, каза наблюдаващият прокурор по делото Лидия Манолова.

На въпрос от къде са ги придобивали тя отговори:

На този етап не може да се посочи.

А установени ли са пациенти, на които им е вливано лекарство с изтекъл срок на годност?

Това не може да се установи, тъй като в документацията не е отразено какъв е бил срокът на лекарствата на нуждаещи се онкоболни.

Прокуратурата посочва един от членовете на групата за неин организатор. При него се събирали лекарствата от посредниците, той ги предавал на фирма за реекспорт, която пък ги изнасяла в чужбина в пъти по-скъпо. Фирмата има легален лиценз за износ. Разследва се, засега няма повдигнато обвинение на неин служител.

Медицински работници, различни от арестуваните, признават, че са участвали в схемите. И стават свидетели вместо обвиняеми.

„Ако са извършвали някакви незаконни дейности, не са обвиняеми, както забелязвате”, отбеляза Аделина Натина, адвокат на един от обвиняемите.

 „Предоставяли са еднократно, което не ги обвързва с трайността на групата“, заяви наблюдаващият прокурор по делото.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *