Обвиненият за подкуп ексшеф на КАТ Д. Стоицов свидетелства на дело за подкуп срещу бившите полицаи Г. Георгиев и Сл. Попдимитров

Ексшефът на КАТ – Благоевград ст. инсп. Данаил Стоицов, който бе арестуван за подкуп в схемата “Бързи номера”, вчера свидетелства на делото за подкуп срещу бившите полицаи Георги Георгиев и Славейко Попдимитров.
Двамата паднаха в капан заради рушвет от 10 лв., който дисководещият Росен Чорбаджийски им дал, за да не му съставят акт за нарушение. След това DJ Рос се обадил на приятеля си Георги, а той пък позвънил на баща си Данаил Стоицов. Ето какво разказа по случая бившият шеф на КАТ:
“Синът ми се обади, за да ми каже, че полицаи спрели неговия приятел Рос на “14-и полк”. Пусна ми някакъв запис на високоговорител, от който почти нищо не се чуваше. При повторното обаждане на сина ми разбрах, че Росен казал, че се е оправил, като дал едни 10 лв. Тъй като в този ден бях в отпуск, обадих се на колегата Ичев, а той е информирал шефа на Охранителна полиция Георги Кьосев. След това отидох в полицията заедно с Росен и той остана да си говори с Кьосев”.
При последвалите уточняващи въпроси от страна на прокурора и адвокатите той заяви, че видял на джиесема на Росен заснетата банкнота от 10 лв., но самият той не му е давал указания да я снима. Данаил Стоицов заяви, че не знаел къде работи майката на диджея, нито пък дали неговият син бил приятел със сина на следователя Иван Тренчев. Той добави, че не е имал конфликт с двамата полицаи, и ги определи като активни, добри служители, които си изпълнявали задачите. Нямал представа често ли са давали съвместни патрули Славейко Попдимитров и командированият в КАТ Георги Георгиев, тъй като графиците ги изготвяли инспекторите.
“Чул ли сте от телефонния разговор някой да иска пари?” – попита го подсъдимият експолицай Г. Георгиев. “Не съм чул”, отговори Д. Стоицов.
Съдия Диана Узунова откри противоречия в показанията му и зачете това, което е казал пред разследващите. Пред тях той твърди, че Георгиев питал диджея къде работи и колко хонорар получава. Стоицов потвърди показанията си на досъдебната фаза с извинението, че не всичко помни.
След приключване на разпита Д. Стоицов си тръгна от Съдебната палата и остави сина си да свидетелства по делото. Пред репортер на “Струма” ексшефът на КАТ заяви, че се чувствал страшно унижен от историята с него. Случаят се отразил негативно както на него, така и на семейството му.
Припомняме, че Д. Стоицов бе арестуван при акция на “Вътрешна сигурност” на 22 май на работното си място и обвинен за корупция – получаване на подкуп от 5300 лв. за запазване на регистрационни номера с комбинации от цифри по желание и предоставянето им на определени лица. Парите бяха открити в служебната му каса, но неговото обяснение бе, че това са спонсорски за полицейски футболен турнир.
Той бе обвинен за незаконно държане на пистолет и боеприпаси към него. Оръжието било оставено на съхранение от неговия приятел и бивш колега Малин Халачев, докато бил в чужбина.
Стоицов бе обвинен и за служебно престъпление – за това, че на 4 май превишил правата си, като осигурил полицейски конвой от с. Дамяница до с. Бело поле на тежкотоварна извънгабаритна техника в нарушение на наложената забрана и без издадено разрешение от Областно пътно управление с цел да набави облага – неплащане на пътни такси.
Прокуратурата му лепна и четвърто обвинение за длъжностно престъпление – за това, че се обадил на негов подчинен полицай да оправи акт на шофьорка, която била дъщеря на служителка в прокуратурата.
След месец и половина в следствения арест Данаил Стоицов бе освободен под парична гаранция от 10 000 лв. заради здравословен проблем – изпадна в депресия и получи клаустрофобия. Той бе временно остранен от работа, докато трае разследването.
Не така се стекоха обстоятелствата за двамата редови полицаи Георги Георгиев и Славейко Попдимитров, които, след като бяха обвинени за 10 лв. подкуп, бяха уволнени. Според обвинителния акт ситуацията се разиграла на 28 септември 2016 г., по време на съвместен автопатрул на двамата полицаи на ул. “14-и полк” и ул. “Симеон Радев” в Благоевград. По време на смяната си около 14.15 ч. те спрели за проверка лек автомобил “Ауди А4”. Георги Георгиев попитал шофьора Росен Чорбаджийски дали знае какъв е поводът за спирането, на което той отговорил, че се е досетил – за невключените къси светлини на колата. Служителите на реда извършили проверка на документите и справка за нарушения в системата на КАТ и го разпитали за работата и доходите му. След това Георгиев дискретно приканил диджея да измисли нещо “за поздрав”, което той възприел като искане на подкуп, за да не му съставят акт. Росен Чорбаджийски отишъл до колата си, извадил от портфейла банкнота от 10 лева и я заснел с камерата на мобилния си телефон. Междувременно незабелязано се обадил на сина на шефа на КАТ Данаил Стоицов – Георги, който му бил съученик, и му казал какво се случва. После диджей Рос се върнал до служебния автомобил на автопатрула и дал парите на единия от тях, след което отпътувал към дома си. По-късно подал сигнал в полицията и веднага били изпратени служители, които да установят местонахождението на автопатрула, и дежурна оперативно-следствена група. Служебната патрулка била открита пред денонощния магазин до чейндж бюро “Фоки”, в който двамата полицаи влезли да пазаруват. Те били обискирани от колегите си, които открили у тях общо около 400 лв., а банкнотата с номинал от 10 лева и сериен номер, посочен от DJ Рос, е намерена у Славейко Попдимитров. Срещу тях е предприето разследване, в хода на което са извършени серия от експертизи – на телефона на диджея, на банкнотата и др. Двамата полицаи са обвинени за поискания и получен подкуп, а впоследствие уволнени и към момента са безработни. Още в първото заседание те пожелаха да дадат обяснения, твърдейки, че не са търсили пари от спрения за проверка шофьор.
Делото бе отложено заради разпит на свидетели и вещи лица.
ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *