Обвинител №1 Иван Гешев: Проверяваме сигнали пратени от Божков по мейла

“Проблемът с битовата престъпност може да бъде решен”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на посещение в Ябланица, където се провежда специализирана операция на прокуратурата и полицията срещу битовата престъпност.

“Това е поредната рутинна операция, която се провежда съвместно с прокуратурата. Тя е по линия на това, което е приоритет на МВР  и прокуратурата, а именно – битовата престъпност. Целта ни е към края на годината нивата на битова престъпност да са чувствително по-ниски от миналата година”, посочи още Гешев.

“В края на миналата година намалението на телефонните измами например е 40-50%. Смятаме, че и проблемът с битовата престъпност може да бъде решен и хората да живеят по-спокойно и по-сигурно”, каза още той. 

Относно публикациите на Васил Божков във Facebook, Гешев коментира: “Главният прокурор определя целите на прокуратурата, не наблюдава съдебни дела. Сигнали във Facebook не са нормална практика. Но всеки сам решава дали, как и колко да подкрепят определени лица, като господин Божков”.

И допълни: “Освен във Facebook, е постъпил и сигнал по мейл до главния прокурор от обвиняемия Божков. Отделно е постъпил сигнал от издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени към съответните прокурори”.

“Прокуртаурата е длъжна да провери всички конкретни обстоятелства и доказателства”, категоричен бе главният прокурор.

Иван Гешев каза още, че и той, и прокуратурата подкрепя създаването на Европейска прокуратура, оглавена от Лаура Кьовеши.

По думите на Гешев компетентността на Европейската прокуратура може би трябва да се разшири. “Смятам, че тя трябва да се преосмисли в посока международен трафик на наркотици например, транснационално пране на пари, транснационални организирани престъпни групи”, предложи Гешев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *