Обвиниха двама лекари в източване на НЗОК чрез фиктивни прегледи и процедури

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми двама лекари за източване на бюджета на НЗОК, съобщава БНТ.

Според обвинението Н.П. на 55 години и В.С. на 54 години в съучастие съзнателно са дали възможност на един от тях – Н.П., да получи от бюджета на Националната здравноосигурителна каса 12 900 лв. Това е станало чрез съставяне на електронни документи с невярно съдържание – месечни отчети за извършена лекарска работа, прегледи и медицински направления за физиотерапия – престъпление по чл.212, ал.1, вр. чл.26, ал.1 НК.

Установено е, че за 6-месечен срок – за периода от 28 септември 2023 г. до 29 март 2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

В процеса на разследване на случая В.С. съзнателно е мотивирал седем свидетели да потвърдят неистина пред разследващ орган, а именно, че са посещавали медицински център, управляван от Н.П. – престъпление по чл. 293 ал. 1, вр. чл.26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Н.П. е посочен като извършител на престъплението, а В.С. – като помагач.

Схемата за документната измама, свързана с неправомерно получаване на парични суми от бюджета на НЗОК, е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Предстои наблюдаващият прокурор да се запознае и анализира всички събрани доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

За престъплението по чл.212, ал.1 НК законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода, конфискация на част или цялото имущество, както и лишаване от право да упражнява професия, а за престъплението по чл.293, ал.1 НК – наказание лишаване от свобода до една година или пробация.

Действията по разследването продължават.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *