Обединяват основни училища, в Кюстендил остават 3

Оптимизация на училищната мрежа в основното образование предстои да бъде извършена в община Кюстендил. Предложението ще бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет. Това се налага заради малкия брой ученици в някои от учебните заведения, както и големия интерес към други училища. Новината беше съобщена на пресконференция от кмета на общината Петър Паунов, заместник-кмета Светослав Василев и председателя на Общинския съвет Михаела Крумова.

„Образованието винаги е било приоритет за община Кюстендил”, каза кметът Петър Паунов. Той посочи, че решението е взето след дългогодишен анализ на ситуацията както в страната, така и на територията на община Кюстендил. Темата за оптимизация в основното образование е била обсъдена и на среща с ръководствата на учебните заведения. Целта пред общината е да осигури още по-качествено образование за децата на Кюстендил.

„В община Кюстендил ще останат три основни училища. Едното училище ще бъде „Св.св. Кирил и Методий” и в него ще се обедини чрез вливане Основно училище „Христо Ботев”. Второто учебно заведение е „Проф. Марин Дринов”, като в него ще се влее Основно училище „Даскал Димитри”. Третото основно учебно заведение ще бъде „Паисий Хилендарски” и към него ще се влеят основните училища „Иван Вазов” и „Ильо войвода”. Сградите, екипите, образователните колективи ще бъдат запазени. Целта е да гарантираме пълна хармония в образованието, преливане от двете страни на най-добрите практики, за да може децата да ползват най-пълноценната услуга. Да не се налага родителите да сменят адресите си, да живеят и да се заселват формално по села, за да записват детето в друго училище. Категоричен баланс, най-добрите ръководни екипи, които подкрепяме. Мотивирани колективи, които подкрепяме. Много сериозна работа с родителите, защото основната работа в образованието е на родителите и ние не можем да дезертираме от това”, каза на пресконференция кметът Петър Паунов.
Оптимизацията се налага заради малкия брой ученици в някои от учебните заведения, както и големия интерес към други училища. „Точно това е идеята, която обсъдихме и надявам се, че ще бъде подкрепена, тъй като това, което се наблюдаваше с част от училищата за този откровен недостиг на места, ако мога така да се изразя, по този начин ще бъде туширано. Преподавателите със своите практики, със своите знания и умения да привличат вниманието на децата, ще могат да дадат най-доброто от себе си. И аз съм на мнение, че родителите са най-важните в системата на образованието”, добави и заместник-кметът по хуманитарните дейности Светослав Василев.

Община Кюстендил е получила подкрепа от Министерството на образованието за предстоящата реформа, каза председателят на Общинския съвет Михаела Крумова. „Имаме подкрепата на министъра на образованието с оглед на това, че някои от училищата не могат да наберат нужните ученици, и смятаме, че това е удачно. Ще се запази изцяло базата, сградният фонд, но смятаме да се глобализират малко нещата, за да имаме по-удачно образование и да предлагаме по-качествена услуга”.

Предложението предстои да бъде гласувано на предстоящото заседание на Общинския съвет.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *