Обезлюдяващото Горно Лешко празнува първия рожден ден на най-малкия си жител Йоана, преди нея за последно в селото се ражда преди 34 г. дъщерята на кметицата Галя Велкова

На 28 октомври малката Йоана, появила се след близо четири десетилетия неродитба в Горно Лешко, стана звезда на благоевградското село за първия си рожден ден. Празника, протекъл в двора на родителите приоданци Александър Серафимов и Маргарита Ангелова, почете кметицата Галя Велкова, която не скри вълнението си: „Това е много радостно събитие. Да се раждат още деца, да се оживява селото, че то загива”.

По странно стечение на обстоятелствата преди 34 лета предпоследното отроче на Горно Лешко е дъщерята на госпожа Велкова – Роза, която е снаха в Софийско.

Сред гостите бяха и най-близките съседи на младото семейство – Стефан и Мария. Бай Стефан е представител на големия род Балабанови, той е на 77 години, но бодрият му вид значително смалява възрастта му, и с възторг вдигна за Йоана тост с домашната си ракия. А баба Мария бе приготвила от специалната торта „Жадната калугерка”. За тържеството на Йоана пристигнаха и най-пресните заселници в Долно Лешко – Деница от Варна и врачанецът Андрей с тяхното жизнено момче, което не спря да тича и играе в обширния двор. Деница и Андрей са новата надежда на селото и вече няма съмнение, че то се оживява и е обречено на оцеляване и бъдеще.

Основния дял, за да е пълна трапезата на рожденичката, има майката Марги, която поднесе салати със зеленчуци от личната им градина, а към тях прибави от домашно приготвеното й сирене. А татко Сашо бе наклал огромен огън, върху който изпече наденици.

В една от последните топли вечери на сиромашкото лято бе богато в душите на щастливите домакини и веселите гости на едногодишната Йоана. А бъдникът, който Сашо след скарата хвърли в огъня, горя до късно среднощ, за да напомня, както на Бъдни вечер, че животът е несломим и се предава от поколение на поколение.

ВЛАДО КАПЕРСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *