Обискираха къщата в Драговищица на 77- г. баба Лиляна, прокурори и полицаи влязоха в счетоводна къща в Кюстендил

Обискираха къщата на баба Лиляна от кюстендилското село Драговищица при спецакцията срещу Държавната агенция за българите в чужбина, прокурори и полицаи изнесоха и документи от счетоводна къща в града.

Рано сутринта в понеделник прокурори и следователи влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване срещу престъпна група за подкупи и престъпления по служба.
От Спецпрокуратурата официално съобщиха, че претърсват и изземват документи на адреси в София, Кюстендил и Плевен. Акцията е във връзка със сигнал, по който се работи от няколко месеца. Става въпрос за това, че в агенцията се издават документи за български произход не по надлежен ред. Цената на един такъв документ е била 5000 евро и са били издавани по 30-40 такива документа седмично основно на граждани от Украйна, Молдова и Македония. Бяха арестувани над 20 души, сред тях и шефът на агенцията Петър Харалампиев.

Един от адресите е в кюстендилското село Драговищица. Пред къща в селото беше паркирана кола на Охранителна полиция. Оказа се, че там живее баба Лиляна, на 77 години, която е вдовица. Жената беше настроена враждебно, размахваше бастун вътре в двора на къщата и крещеше. Възрастен съсед обясни, че баба Лиляна имала снаха, която работела в София.

„Казвам се Сашо Шопов и съм на 70 години, баба Лиляна е много свадлива жена. Снаха й била на работа първо в Кюстендил, а после в София”, обясни мъжът.

При опита ни да приближим възрастната жена, която полицай не пускаше да излезе от двора, тя се развика: „Махайте се, не искам да ме снимате, мислите, че съм толкова глупава и не знам защо сте тук. Да не съм убила някого, та ще ме снимате, аз не съм  престъпник”, крещеше баба Лиляна.

„Не знам в нашето село да има работещ в Държавната агенция за българите в чужбина. Имам навика рано сутринта, като отивам към кметството, да мина по главните улици, видях само един черен джип. Никой разследващ не е търсил моето съдействие”, коментира кметът на селото София Плачкова.

Доста озадачен от информацията за обиските остана и бившият кмет на селото, изкарал близо пет мандата, Драголюб Стоянов. „Познавам хората, но при нас дори няма такива, които да работят в София. Само в Кюстендил са и се занимават със земеделие.  Видях сутринта полицейска кола, докато отивах за хляб, но тя само преминаваше, дори не беше спряла”, обясни той.

Офис на счетоводна къща в центъра на Кюстендил също стана обект на претърсване от страна на полицията. Пред офиса на счетоводната къща имаше униформен полицай и служители на „Общинска охрана”, а в самия офис се извърши претърсване. В служебна кола бяха качени документи. Офисът се намира на улица „Крум Лекарски” в града.

Същевременно обаче в Кюстендил хората продължават да регистрират македонци на адресите си, където живеят. Неофициалната тарифа е 100 лева на човек. Имайки адрес в България, македонците по-лесно получават гражданство, както и необходимото удостоверение за произход от Държавната агенция на българите в чужбина. Има си и няколко души, които само с това се занимават.

„Нямам нищо против да регистрирам македонци на адреса си, така ще си докарам някой и друг лев”, коментира кюстендилец.

Същевременно македонците с двойно гражданство продължават да фигурират и в избирателните списъци за гласуване. Имената им се откриват много лесно, тъй като те са само с по две.

Кюстендилци още си спомнят случая, когато бе установено, че 394 македонци с двойно гражданство са регистрирани в блок 18, вход А, апартамент 3 на улица “Ивайло” в Кюстендил. Собственичката на апартамента баба Верка е пенсионерка. Тя давала квартира под наем на македонски граждани, идващи на бани в Кюстендил. За регистрацията им я убедил македонски бизнесмен с двойно гражданство.

Македонците продължават да търсят предимствата да са българи заради безпроблемното пътуване в ЕС като европейски граждани. В Кюстендил те идват и да карат шофьорски курсове.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *