Областната епизоотична комисия в Кюстендил с извънредни мерки срещу африканската чума по свинете

Областната епизоотична комисия в Кюстендил заседава във връзка с африканската чума по свинете и опасността от навлизане и разпространение на заразата. Сред разпоредените извънредни превантивни мерки са извършването на информационни кампании, ежеседмични заседания на общинските епизоотични комисии, нова инвентаризация на животните в стопанствата в региона и т.нар. “задни дворове”. Вменено е на кметовете на населените места да извършват контрол върху малките стопанства.
Сред мерките, които е приела комисията, е забраната за внос на свинско месо през граничните пунктове със Сърбия – ГКПП Олтоманци, и със Северна Македония – ГКПП Гюешево. Предвижда се на граничните пунктове да се поставят вани с дезинфекционни разтвори. Горските стопанства пък трябва да организират и отстрел за намаляване на популацията на диви свине.
Предвидено е и ежедневно почистване на паркингите, местата за отдих и почивка на пътищата в региона, сред които и автомагистрала “Струма” в частта й от областта.
В заседанието се включиха експерти от Областна дирекция по безопасност на храните, Областната администрация, Областното пътно управление, Областната дирекция на МВР – Кюстендил, РЗИ и ловни сдружения.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *