Областната управа в Кюстендил върнала на поправителен 16 решения на местните парламентаристи, големият проект на братя Барбукови – превръщането на бившите казарми в балнео комплекс, остава на дневен ред

„Големият проект теренът на бившите казарми в Кюстендил да бъде превърнат в балнеологичен комплекс, специализирана болница за долекуване, къщи за гости, спортна база с открити и закрити басейни, остава на дневен ред”, обяви областният управител Виктор Янев.
За реализацията са необходими  повече от 60 млн. лв. Има инвеститор, който иска банкова гаранция, защото отпусканите заеми са за срок от десет години.
”В момента държавата не може да даде гаранция за повече от десет години. Търсят се странични начини за инвестиране за изпълнителя, който не се е отказал от реализацията на проекта. Надявам се през 2020 година да започне реализацията, която ще постави добро начало за развитието на Кюстендил и областта”, отбеляза областният управител Виктор Янев.
Той припомни, че инвеститорът е вече оповестен в публичното пространство и че става дума за намерението на братя Барбукови да реализират проекта на територията на бившите казарми. „Това не означава, че не се търсят и  други източници за обекта”, поясни губернаторът. В момента имотът е под разпореждане на областния управител, не е прехвърлян нито на община Кюстендил, нито на друга институция.
Областният управител коментира и програмата за саниране, уточнявайки, че за момента се обсъждат няколко варианта, за да може програмата да бъде реализирана докрай. „Проблемът е в съфинансирането, което досега беше на 100% осигурявано от държавата за еднофамилните и многофамилните жилища. Има разлика в съфинансирането за еднофамилните, което е 15%.  Търси се решение какъв да бъде процентът за многофамилните.
Поставете се от страната на държавата, а държавата сме всички ние. Не е честно държавата изцяло да финансира, редно би било и хората да имат участие във финансирането. Хората искат програмата за саниране да продължи, а това ще стане с решение на МС“, добави областният  управител.

Той обяви още, че през 2019 година заедно с политическия си  екип в лицето на двамата заместник областни управители д-р Матей Попниколов и Райчо Цветин са работили в насока осигуряване законността на територията на региона, за съдействие и координация между местна и държавна власт.
”Разгледани бяха през изтичащата година 1336 решения на общински съвети, 16 са върнати за решение, 12 са разгледани и 4 решения са внесени за разглеждане в Административен съд – Кюстендил“,  подчерта областният  управител на област Кюстендил Виктор Янев.
Според него най-същественото през 2019 г. са двата проведени избора, организирани в техническата част от областна администрация Кюстендил.
„Знаем, че в Кюстендилска област всички кметове бяха преизбрани, т.е. останаха си същите, и се надявам да имат повече работа по отношение на инфраструктурата и да вземат законосъобразни решения”, каза още той.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *