Областният кризисен щаб в Кюстендил разреши митинг-събора в Жабокрек, отряза международния „Славче”

Членовете на Областния кризисен щаб в Кюстендил дадоха разрешение за провеждане на турнир по скокове на батут в края на месец септември, но при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Заседанието председателства областният управител Виктор Янев в присъствието на представители на различни регионални институции и кметове на общини.

Разрешено бе и провеждането на традиционния митинг-събор на 22 август в местността Жабокрек, който е по случай 76 години от акцията на Рило-Пиринския партизански отряд. Отрицателно становище дадоха членовете на Областния щаб относно провеждането на международния събор в местността Славче заради многохилядното присъствие, понеже при ограничената площ на терена няма възможност да бъдат спазени стриктно всички противоепидемични мерки.

По време на заседанието членовете на Областния кризисен щаб бяха запознати и с указанията, изпратени от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Указанията са свързани с предприемането на спешни мерки за превенция на инфекцията от Covid-19 в социалните услуги. Този вид услуги оказват подкрепа на хора с увреждания, възрастни хора и деца с/без увреждания. В тази връзка е необходимо да се предприемат специални предпазни мерки, за да бъдат защитени потребителите, за които се полагат грижи или се оказва подкрепа в общността, за персонала и посетителите в услугите с 24-часова грижа.

С писмо на доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор, са дадени конкретни указания за предприемане на спешни действия от доставчиците на социални услуги в страната. От страна на Министерство на труда и социалната политика е дадена препоръка за изготвяне на план за действие на областно ниво при възникване на епидемичен взрив от Covid-19 в специализираните институции и социалните услуги от резидентен тип. Необходимо е всяка специализирана институция и социална услуга от този тип да изготви такъв план за действие, който да бъде утвърден от кмета на съответната община.

От МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ информираха членовете на щаба, че в Ковид отделението на лечебното заведение в сряда са хоспитализирани само двама душа. Състоянието на един от пациентите остава тежко. В Ковид отделението на общинската болница в Дупница са хоспитализирани 10 души. Един от пациентите е на кислородна терапия, останалите са в средно тежко и сравнително стабилно общо състояние.

Двама души от община Дупница и един от община Сапарева баня са новите случаи с коронавирусна инфекция. Общо три са новозаразените лица за изминалите 24 часа в Кюстендилска област.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *