Обобщаващи данни за образователната сфера в Благоевградска област! 664-ма ученици и 142-ма педагози и училищен персонал под карантина заради коронавирус

13 паралелки, 685 ученици и деца от детските градини, от които 664-ма контактни и 21 с положителни тестове, са поставени под карантина в област Благоевград. Това показва към вчерашна дата /06.11./ справката в платформата на МОН, където директорите на училища и детски градини от цялата страна качват информация за лицата, преминали или излезли от карантина, във връзка с извънредната епидемиологична обстановка.

Карантинирани лица има в 59 училища /от общо 124/ и в 17 детски градини на територията на областта.

Това, което прави впечатление, е ,че нараства броят на заразените учители и служители от помощния персонал. И ако до миналата седмица повечето педагогически специалисти са били карантинирани като контактни, сега, в края на тази работна седмица, съотношението се обръща. От общо 142-ма човека в карантина 94-ма са с коронавирус и 48 са контактни. С положителни тестове са 74-ма учители и 20 непедагогически специалисти, като съответно 28 и 20 са карантинирани като контактни. 

Със 79 карантинирани деца и 7 учители е ДГ 4 „Роса” – Благоевград. В 4-о ОУ „Димчо Дебелянов” дистанционно се обучават 58 ученици, на работа не са 8 учители, а в 3-о ОУ „Димитър Талев” – съответно 50 ученици и 1 учител. В 7-о СУ „Кузман Шапкарев” под карантина са 10 педагози и 23-ма ученици, в ДГ 10 „Мак” – 27 деца и 6 човека от персонала. По два карантинирани класа има в 5-о СУ и НХГ, и по една паралелка в петричките 3-о и 4-о ОУ, благоевградските СУ „Иван Вазов”, 11-о ОУ, 9-о ОУ, ОУ „Никола Парапунов” – Разлог и училището в Рупите.

Имайки предвид, че в училищата в Пиринско се обучават към 30 000 ученици, а преподавателите са около 4500, то данните показват, че в края на настоящата учебна седмица под карантина са към 2% от учащите и работещите в системата.

Началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов поясни, че към момента нито едно училище в областта не е подало предложение до министър Красимир Вълчев за преминаване към обучение в електронна среда от разстояние.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Иванова

  Господин Златанов, учителите не са безсмъртни! Надявахме се поне вие да вземете мъдро и адекватно решение, но за пореден път бяхме оставени сами да се спасяваме. Не е честно!

  Отговор
 2. Спасова

  Хайде, утре сутринта експертите по училищата и ще лъсне истината за укриване на болни – и на ученици, и на учители. Само в едно от централните училища са карантинирани повече от 100 ученици. четири паралелки и отделно единични случаи. Същото се отнася и за болните учители!

  Отговор
 3. Едно към едно

  Безобразно политическо шикалкавене.2% от всички. Когато един човек се разболее, той не е процент от нещо си, а сто процента болен! И ако умре, умира той, а не процент от нещо си. Прибирай децата и учителите, докато има смисъл! Или иди да преподаваш! В клас, а не в канцелария.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *