Образователният министър обяви кога по-големите ученици ще се върнат в клас

Вероятно от 18 януари поетапно и по-големите ученици ще се върнат в клас. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Днес той е на посещение в столичното 143-то ОУ „Георги Бенковски”, за да провери как върви учебният процес след завръщането на децата от 1 до 4 клас в час. По думите му първо трябва да мине една пълна седмица на присъствено обучение, да се проследи броят на зоболелите и да се вземат конкретните решения, предава NOVA.

„Ситуацията с коронавируса може да се подобри или влоши заради празниците. Ако се подобри, ще пристъпим към режим на редуване – една част от учениците да са вкъщи, а друга в класните стаи”, поясни Вълчев.

„Засега имаме нормална посещаемост при малките ученици. Всяка община има право временно да отмени задължителното присъствие в детските градини. Имаме цели села, в които няма коронавирус и за тях беше непонятно едно такова затваряне”, коментира образователният министър. И заяви, че със събрани средства училищата са купили 10 000 въздухопречиствателя. 

Той коментира и кога студентите ще започнат отново да ходят на лекции.

„В момента са разрешени държавните изпити. Трябва да имаме трайно подобрение на епидемичната ситуация, за да може студентите отново да ходят на университет. Тоест да имаме средно дневно под 600 заразени за по-дълъг период от време”, поясни министърът на образованието. И допълни, че очаква около 30 000 учители да изявят желание за ваксиниране.

„До края на седмицата списъците с желаещите ваксина ще са готови. Ваксините са спасили милярди човешки животи, откакто съществуваме. Мисля, че трябва да вярваме повече в науката. Трябва да се страхуваме не от ваксините, а от коронавируса”, каза още Вълчев.

Министърът на образованието отчете, че през миналата година образователната система е доказала, че във всеки момент може да превключи от присъствена към електронна форма на обучение и обратното.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *