Образователни медиатори и социални работници влизат по училищата, срещу 560 лв. заплата ще убеждават родителите децата им да посещават редовно часовете

Образователни медиатори и социални работници влизат в училищата и детските градини, за да подпомагат интеграцията на деца и младежи от уязвимите групи и да посредничат за пълноценното включване на родителите и местната общност в развитието на образованието, социализицията. Те ще бъдат назначени по проект “Подкрепа за успех” с бюджет от 127 759 359 лева и бенефициент Министерството на образованието и науката. Той е насочен към 1500 училища със 120 000 ученици, за които съществува риск от отпадане от образователната система. Затова до края на месец септември в системата трябва да заработят /на цял или половин щат/ над 720 образователни медиатори и социални работници. Според длъжностната характеристика за медиатор в образователна институция не се изисква каквато е и да професионална квалификация, опит, стаж. Кандидатите може да са и със завършено основно образование – т.е. 7 клас. Най-важно е да притежават умения за работа с деца, ученици и родители от уязвими групи; да имат умения за управление на конфликти; за мотивация за разпределяне на времето, приоритизиране и не на последно място да се стремят към успех и развитие на собствения си потенциал. А иначе медиаторите трябва да организират и осъществяват дейности, осигуряващи редовно посещение на училище и детска градина и пълноценно участие на децата и учениците в образователния процес, да подпомагат формирането на положителна нагласа към учебния процес и да работят за пълноценно интегриране на учениците в образователната среда, съобразно специфичните и възрастовите им особености и потребности, да улесняват процеса на комуникация между педагогическите специалисти и учениците. С тези и още 21 точки са отразени преките – общи и специфични  задължения на медиаторите, които ще получават 560 лв. на месец, или минималната за страната заплата.

В момента медиатор на половин или цял щат търсят в ПГМЕТ /Професионалната гимназия по механоелектротехника/ “Юрий Гагарин“ и СУ „Антон Попов” в Петрич, в училищата в Склаве, Кавракирово и Огняново, а в СУ „Н. Вапцаров“ – Хаджидимово срокът за подаване на документи бе до 18 септември. Сред училищата, назначили медиатор за тази учебна година, е благоевградското IX ОУ „П. К. Яворов“, където длъжността изпълнява Спаска Маринова. Самата тя е възпитаник на училището, завършила е специална педагогика и е била ресурсен учител в Пордим, област Плевен. „И на предишната си работа имах контакти с деца и родители от социално уязвимите групи, така че това не е нещо ново за мен”, сподели образователният медиатор. Тя разказа и че всеки ден е на терен, заедно с колеги от училището обикалят домовете на деца с обучителни затруднения, застрашени от отпадане. Разговарят с родителите и близки на ученици и изграждат положителни взаимоотношения помежду си. „Досега е нямало случай на агресия или грубо отношение към нас. Хората се държат добре, а ние се опитваме да помагаме, да разрешаваме проблемни ситуации. Ето например вчера след училище на път за вкъщи две деца се скарват и майката на едното подхожда агресивно към другото. Тогава се намесих аз, изслушахме двете страни, изяснихме ситуацията и потушихме напрежението. Обясних на родителката, че в такива случаи е най-добре да се обръщат към мен, а не да се опитват да решават споровете помежду си“, разясни част от спецификата на работата си Спаска Маринова. На въпроса дали това, че взема минималната заплата, не я демотивира по някакъв начин, медиаторът заяви: „Не. Най-важното е човек да има желание, аз приемам работата си като призвание!“.

Директорът на IX ОУ Василка Величкова пък сподели, че действително на тази длъжност можело да бъдат назначени и хора с основно образование. Тя обаче изрази съмнения, че евентуален медиатор със завършен 7 клас ще може да се справи с работата, най-малкото защото въпросните  специалисти качват данни в системата, за което се изискват компютърни умения, общуват с хора, работят на терен, трябва да спазват трудова дисциплина, норми на поведение.

Ръководителят на учебното заведение сподели и че след публикуването на обявата получили много телефонни обаждания, а сред потенциалните кандидати за мястото имало и много висококвалифицирани кадри. Повечето обаче веднага загубили интерес, след като разбрали, че заплатата е 560 лв. По този повод В. Величкова анализира, че образователните медиатори се водят непедагогически специалисти и възнагражденията им не са като на педагогически специалисти.

На въпроса дали работата на медиатора в училище не се препокрива в известна степен с тази на медиаторите в общината, директорката бе категорична: „Искам да благодаря на Министерството на образованието и науката, че ни финансира, за да си назначим медиатор, защото медиаторите на община Благоевград не ни оказват никаква подкрепа за работа с деца от социално уязвимите групи. Тяхната основна дейност се изразява в това да пускат жалби от името на неграмотни баби и откровено да обиждат ръководството на училището, като използват, а даже и пишат квалификации и изрази“, заяви В. Величкова. В потвърждение на думите си тя разказа за пусната жалба от баба, оплакваща се, че от IX ОУ отказали да запишат внучето й. Последвалата проверка обаче установила, че бабата изобщо не е подавала документи в училището. „Значи въпросните медиатори вместо да насочат  жената, да й помогнат, да я посъветват къде да запише внучето си, се занимават с това да пускат жалби”, заключи директорката, радостна, че вече имат свой медиатор в лицето на Спаска Маринова. 

Основната дейност на социалните работници, които ще бъдат назначени в училищата, е да насърчават сътрудничеството с педагогическите специалисти за намаляване на риска от преждевременно напускане на образователната система от учениците. Целта е да се оптимизира взаимодействието между учителите и родителите на ученици от уязвимите групи.

Процедура за подбор на социален работник /на половин щат/ тече в Националната хуманитарна гимназия в Благоевград, като срокът за назначаването на такъв непедагогически специалист е до края на септември.

„Двама кандидати са подали документи, но не съм сигурна дали са наясно, че става въпрос за ½ работно място с месечна заплата от 230 лв.”, каза зам. директорът на НХГ Теодора Ацева.

А иначе вчера до обяд на страницата на РУО имаше три обяви – от ПГИТ – Петрич, Спортното училище в Сандански и ОУ „Братя Миладинови” – Склаве, че търсят социален работник – 1/2 работно място. Такъв непедагогически специалист на пълен щат назначават и в Професионалната гимназия в Якоруда, като срокът за подаване на документи е до 20 септември.

Какво ще се случи с медиатори и социални работници с края на учебната година, директори признаха, че нямат яснота, тъй като проектът „Подкрепа за успех” е в своето начало. Според информация, разпространена в публичното пространство, назначените сега медиатори ще работят през учебната 2019/ 2020 година. След това ще бъдат наети нови или преназначени същите медиатори.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *