Образуват ли се ракови клетки заради ваксините? Учен разби конспиративните теории

Няма данни ваксините да вкарват чужди тела и за образуване на ракови клетки. Те въвеждат в организма РНК на вируса. Тя стои в цитоплазмата на клетката, не отива в ядрото, а се локализира в рибозомите, където води до изграждането на специфичен за вируса белтък. Това каза пред Нова телевизия ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. Мариана Мурджева, която е и която е един от членовете на Националния ваксинационен щаб.

„Това е т.нар. S протеин и именно срещу него нашата имунна система образува клетките и антителата, които биха неутрализирали този вирус, т.е. ваксината ни подготвя за една среща със самия вирус, така че да бъдем защитени с един мощен арсенал от клетки и молекули“, добави тя. Така ректорът на пловдивския университет разби конспиративните теории, че ваксините щели да доведат до бум на онкологични заболявания. 

Тя обаче предупреди ваксинираните вече медици да се пазят, тъй като ще имат сигурна защита от COVID-19 едва след 20 дни.

„Имунният отговор започва да се изгражда веднага след поставянето на ваксината и дори това става след първата инжекция, но достига определени стойности, които могат да гарантират защитата, след 20-ия ден“, обясни проф. Мурджева. 

При боледуване пък започват след месец да се образуват първите защитни тела, уточни тя. 

„Първата ваксинация не осигурява толкова мощен и надежден имунен отговор, както след втората. Препоръчително е имунизиралите се сега медици да спазват противоепидемични мерки и да знаят, че не са напълно защитени“, заяви ректорът на МУ – Пловдив. 

Според нея поне 60% от хората трябва да се ваксинират, за да спре пандемията. 

Очаква се до два-три месеца да стартира мащабното проучване за ефективността на ваксините

„Една от основните задачи за оценката на ефективността на ваксината срещу COVID-19 е насочена към изследване на постваксиналния имунен отговор. Това изследване може да се направи от кръвна проба и да обхваща две основни групи изследвания. Едните са за наличие на специфични антитела, които могат да неутрализират вируса, а втората група са насочени към проучването на клетките, образуващи се в имунната ни система след ваксинирането“, заяви Мариана Мурджева. 

За да има статистична достоверност на получените резултати, трябва да бъдат обхванати поне около 1000 души. Те трябва да са минали двете ваксинации“, добави тя. 

„Ще бъдат анализирани по пол, по възраст, по наличие на придружаващи заболявания и проследяването им ще бъде направено в динамика, като планираме това да стане на втория месец след втората ваксинация, на шестия, на една и на две години след имунизирането“, каза още проф. Мурджева. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *