Оставиха в ареста обвинения за обира на банка в Дупница

Обралият банка в Дупница Крум Йорданов остава в ареста. Преди минути приключи заседанието на Окръжен съд – Кюстендил, председателстван от Евгения Стамова. Дежурен прокурор е бил Ангел Байрактарски. Пред съда задържаният Крум Йорданов заявил, че не е знаел какво прави, тъй като той и съпругата му имали натрупани кредити, които не могли да обслужват. Въпреки неговото желание да бъде пуснат под домашен арест, Евгения Стамова е наложила постоянна мярка задържане под стража. Защитник на Йорданов е дупнишкия адвокат Сашо Янев.

Йорданов е привлечен като обвиняем от Окръжна прокуратура – Кюстендил за грабеж на пари в големи размери,от банков офис в гр. Дупница-  престъпление по чл. 199, ал.1, вр. чл. 198, ал. 1 от НК.

С постановление на разследващия орган, Крум Йорданов е привлечен като обвиняем за това, че на 17.06.2021 г., около 14,05 ч., от офис на банка в гр. Дупница е отнелчужди движими вещи / пари / – 16 002 лв., 6510 евро, 1945 паунда и 12 550 щатски долара, на обща стойност 53 745, 05 лв., собственост на банката, от владението на касиера на офиса, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е в големи размери.

Съдът приема, че от събраните до момента доказателства, с висока степен на интензитет може да се направи обоснован извод, че вероятно обвиняемият е извършител на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Касае се за тежко умишлено престъпление, с висока степен на обществена опасност, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 5- 15 години.В мотивите си Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Евгения Стамова посочва още, че презумпцията, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или извърши престъпление не е оборена, напротив има данни от показанията на свидетел и медицински документи, че обвиняемият има психично разстройство.

Определението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в 3- дневен срок.

На 6 октомври 2020 година Крум Йорданов е уволнен дисциплинарно от КАТ в столицата за вземане на рушвати. По време на разследването е установено, че той е натрупал задължение към банките, след като игал на фондовата борса – купувал и продавал акции.

Бащата на банковия обирджия в Дупница Кр. Йорданов се ползва с добро име в Дупница. Дълги години е бил на шефския пост в дупнишкия клон на “Автомагистрали Хемус”, откъдето се е пенсионирал. Избиран е няколко пъти за общински съветник от ГЕРБ в ОбС. Лидер е на ГЕРБ старейшини за Кюстендилска област. Той е един от създателите на ГЕРБ в Дупница. Член е на общинското ръководство на партията в града.

В петък той е подал оставка от всички постове, които заема в партията. Още в четвъртък, веднага след банковия обир, се е обадил на координатора на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов, като е заявил, че не иска да петни името на партията със скандала около сина му. На предизборно заседание на ГЕРБ във вторник ръководството ще реши дали да приеме оставката му, или не.

Й. Йорданов все още не е подал оставка в ОИК от поста си на общински съветник. Вероятно това ще е следващата му стъпка. Ако това се случи, неговото място в ОбС – Дупница би трябвало да заеме Елисавета Михайлова, която е служител във фармацевтично предприятие в Дупница.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *