HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ОБРАТ ПО ДЕЛО С ВИСОК ОБЩЕСТВЕН ИНТЕРЕС! Водят известен благоевградчанин принудително в съда

Предварителното изслушване по делото за лихварство срещу благоевградския бизнесмен Венцислав Шалявски и уличения като негов помагач Георги Разсолков се провали за втори път. На насроченото за вчера съдебно заседание, на което трябваше да се обсъди как ще върви наказателният процес – по общия ред или по съкратеното съдебно следствие, не се яви нито един от двамата подсъдими. В залата беше само адвокат Красимир Дуков, който представи амбулаторен талон за сериозното заболяване на неговия подзащитен.

Това не удовлетвори окръжния съдия Диана Узунова, която се разпореди за следващото заседание да бъде представен медицински документ от В. Шалявски за това, че здравословното му състояние не е позволявало да се яви на делото. Съдията предупреди, че при липса на уважителни причини ще постанови принудителното му довеждане в залата и ще го глоби.

Глоба застрашава и адвокат Марио Биков, който вчера не дойде на делото, след като на предходното заседание обясни, че не е упълномощен от Георги Разсолков да го защитава. Съдия Узунова счита, че докато подсъдимият не направи изрично изявление на делото, че се отказва от адвоката си, той е длъжен да идва. Вчера обаче се оказа, че този подсъдим все още не е открит за призоваване, тъй като е сменил адреса си. Тъй като не е уведомил за това нито прокуратурата, нито съда, съдията наложи на Г. Разсолков мярка „задържане под стража“ и възложи на полицията да го обяви за държавно издирване. Делото бе отложено за 24-и февруари.

Последно името на Георги Разсолков се появи покрай катастрофата на 20-и юни 2015 г. край благоевградското село Зелен дол. Тогава управляваният от него лек автомобил „Опел Омега“, в който се возила неговата приятелка, сръбкинята Катица, се обърна в крайпътна канавка. Пристигналите на място екипи на полиция и Спешен център заварили полуголите мъж и жена във видимо нетрезво състояние. Пред служителите на ЦСМП – Благоевград жената казала, че  правила „свирка“ на приятеля си.

Наблюдаващият прокурор Весела Стоилова внесе обвинителния акт срещу Шалявски и Разсолков в Окръжен съд през ноември 2016 г. Венцислав Шалявски е подведен под наказателна отговорност за престъпление по чл. 252, ал. 2 от Наказателния кодекс, за това, че в продължение на 10 години – от 2005 г. до 2015 г., като физическо лице, без съответно разрешение, извършвал по занятие банкови сделки – незаконно предоставял кредити за своя сметка и на собствен риск. Отпусканите от него суми варирали от 100 лв. до 30 000 лв. при месечни лихви от 3% до 20% за различни срокове до тяхното издължаване, както и срещу учредяване на договорна ипотека върху недвижим имот. По този начин той получавал от 50 лв. до 2000 лв. лихви по различните кредити.

В единия от случаите за незаконно предоставен кредит в размер на 11 000 евро, при 12% месечна лихва, той успял за период от 36 месеца да си набави 47 520 евро. На друг кредитополучател предоставил 25 000 евро срещу задължение за плащане на месечна лихва в размер на 2225 евро.

Георги Разсолков е обвинен, че му помагал да събира дължимите лихви от различни кредитополучатели. Според прокуратурата неправомерно получените от Венцислав Шалявски доходи възлизат на 23 769 лв. и 49 970 евро. 50-годишният благоевградчанин има бизнес от години, свързан със заложните къщи. Той е едноличен собственик и управител на фирмите „Заложна къща Енигма” ЕООД (от 2008 г.) и на „Заложна къща Верте“ ЕООД (от 2009 г.), чийто основен предмет на дейност е предоставяне на парични заеми чрез обезпечаване на залог върху движими вещи и продажба на злато, сребро, платина и скъпоценни камъни. Фирмите са с една и съща адресна регистрация – партера на блок 21 в кв. „Запад“, където е офисът му. От 2012 г. дружественият му дял в двете фирми е запориран от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, след като е разследван за лихварство.

Справка в Търговския регистър показа, че от 2008 г. той е имал и трета фирма, която се е занимавала с кредити – „Запад финанс“ ЕООД. През април 2011 г. В. Шалявски е прехвърлил дружествения си дял от 250 000 лв. на Калин Калайджиев. Само след 6 месеца той пък го прехвърля на софийското дружество „Ту ривърс” АС с изпълнителен директор Ивалин Ованесян.

ТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *