Обрязаха над 60 момченца в уникален сюнет в Гоцеделчевско

Над 60 момченца бяха обрязани в гоцеделчевското с. Лъжница на традиционния сюнет, който се организира през октомври. За тържествата се събраха в селото близо 4000 гости от региона и от цяла България.

Сред официалните гости в Лъжница бяха главният мюфтия на мюсюлманите у нас д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районните мюфтии на Пазарджик и Плевен Абдуллах Салих и Мурад Бошнак, районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, имами и други.

Този традиционен сюнет е визитната картичка на мюсюлманите в област Благоевград, тъй като никъде другаде не се отбелязва по точно този начин, подчерта пред присъстващите А. Мохамед. В Лъжница в първия ден от тържествата местното население ходи на гости с подаръци на т.нар. „дюн сейбия“ – човекът, който е финансирал организирането на сюнета, на втория ден домакините от селото отиват на коне да канят на тържеството хората от съседните села, където биват посрещани отново с подаръци, третият ден от честванията е за подготовка за посрещането на гостите и приготовления на празничната трапеза, а кулминацията е на последния, четвърти ден от тържествата, когато се провеждат традиционният „алай“ – обиколка на селото, пехливански борби и надбягване с коне.

В региона тази година имаше 2 сюнета – през април беше в гърменското село Долно Дряново.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *