Директорът на ПМГ Н. Каращранов поиска да намалят паралелките с осмокласници, но да обучават двойно повече петокласници, шефът на РУО Ив. Златанов: Категорично няма да допуснем отново недостиг на 400 ученици, за това се разпореди и министърът

“Искрено се надявам, всеки един от вас да е обмислил актуалните проблеми, свързани с план-приема, да е взел предвид броя на учениците, както и заложените от МОН стойности за СТЕМ профили и професии”, обърна се към благоевградските директори началникът на РУО Ивайло Златанов.
Както е известно, конкретните цели на МОН при реализирането на държавния план-прием са: повишаване до 44.87 процента на дела на осмокласниците в професионалните гимназии и паралелките с професионална подготовка, като 61.66 процента от общия брой на учениците трябва да учат т.нар. СТЕМ профили и професии – математика, природни, технически науки и ИТ.
Че за догодина ще се стъпи на реализирания план за тази учебна година, т.е. не колко паралелки са поискали директорите, а реално колко са попълнили, това нееднократно изтъкна началникът на РУО при последните две съвещания.
Сега, след встъпителните думи, Ивайло Златанов даде думата на ръководителите на учебните заведения. Именно имайки предвид реализирания през последните две години прием от по 4 паралелки, директорът на Професионалната гимназия по икономика Ася Бояджиева предложи пак толкова. Тя обясни, че са направили внимателни анализи на пазара на труда и заявки на работодатели, затова искат да обучават ученици в специалностите “Оперативно счетоводство”, “Банково дело”, “Икономика и мениджмънт” и “Икономическа информатика”, която е от СТЕМ профилите. С уговорката, че няма да настоява, директорът на ПГИ обяви, че ако от РУО преценят и виждат необходимост, от училището имат готовност да разкрият и пета паралелка – “Бизнес администрация”.
От 7-о СУ поискаха една паралелка “Софтуерни и хардуерни науки” с интезивно изучаване на английски език, като зам. директорката Ирена Стамболиева посочи, че през последните три години успешно реализират приема в този СТЕМ профил и максимална пълняемост от 26 ученици в клас.
Както и миналата година, от 5-о СУ заложиха на новата си професионална паралелка в профил технологичен – информационни технологии и графичен дизайн с интензивно изучаване на английски език, а директорът на 8-о СУ Сергей Биров заяви, че за 9-а година няма да реализират прием след 7 клас. “Към момента училището, което е 30-класно, има 29 паралелки. При извеждането на 3 класа със седмокласници и постъпването на четири в 1 клас 8-о СУ ще достигне максималния си капацитет догодина. Ако обявим паралелка след 7 клас, ще трябва да минем на две смени, което е крайно нежелателно”, разясни защо нямат амбиции да обучават гимназисти С. Биров.
От Езиковата гимназия предложиха 6 паралелки с профил “Чужди езици”, както директорът Т. Попова изтъкна, че следвайки препоръките на МОН, третият и/или четвъртият профилиращ предмет за всички ще е от СТЕМ направлението.
Че биха искали 4 паралелки, но с оглед на ситуацията ще предложи 3 /колкото и за тази година/, поясни ръководителят на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия Марияна Митова. “Тъй като има голямо търсене и широка реализация, бихме искали две от паралелките да са по специалност “Строителство и архитектура” и една “Транспортно строителство”, която е от списъка на защитените професии”, мотивира се М. Митова.
Както “Струма” писа, от Професионалната гимназията по туризъм и лека промишленост искат да разкрият първата в страната паралелка по професия “Асистент на лекар по дентална медицина”. Учебният план на специалността от професионално направление “Дентална медицина и зъботехника” е изключително нов, утвърден на 10 септември 2019 г., и към момента такива кадри не се подготвят в нито едно българско училище. Наред с това от ПГТЛП залагат и на друга нова специалност – “Дизайнер – графична реклама”, която е от приоритетните СТЕМ профили. Така директорът на училището Димитрина Иванова предложи две паралелки с 4 специалности – по 1/2 “Кетъринг” и “Организация на туризма и свободното време”, и също по 13 ученици “Дентална медицина и зъботехника” и “Графична реклама”.
“По отношение на миналогодишния прием реализирахме 6 паралелки в 8 клас, като всички са с максимална пълняемост и са със СТЕМ профили. Предложението ни е да увеличим приема в 5 клас на две паралелки и ако това ни бъде разрешено, ще намалим паралелките в 8 клас на 5”, обяви директорът на Математическата гимназия Николай Каращранов. Впечатление направи, че от ПМГ “Акад. С.П. Корольов” са готови да се откажат не от коя да е, а точно от паралелка с профил математически, като в същото време искат да приемат двойно повече петокласници.
“Категорично съм против втора паралелка в 5 клас. Причините са няколко. Първата и единствена, която ще коментирам сега, е невъзможност да се реализира на база на действащи нормативни документи. Визираното в наредбата категорично казва и определя процентното съотношение спрямо общия брой на учениците”, коментира Ивайло Златанов и подчерта, че е далеч от мисълта едно училище да разкрие втора паралелка, а междувременно да се “осакатят” други 5 учебни заведения.
Искане за втора паралелка в 5 клас имаше и през 2017 г . Тогава Н. Каращранов ходи да търси съдействие от министъра на образованието. Това предизвика сериозно напрежение и директори на училища в Благоевград, обучаващи четвъртокласници, Съюзът на работодателите в системата на народната просвета и СБУ написаха протестна декларация до просветния министър и до началника на РУО. В нея те посочиха, че завишеният прием на ученици в 5 клас ще наложи сливането и закриването на паралелки след четвърти клас, което ще влоши образователната среда в училищата и общините и ще породи социално напрежение. В становището си тогава началникът на управлението припомни, че според Закона за предучилищното и училищно образование математическите гимназии имат право да приемат не повече от 2% от броя на учениците, завършващи 4 клас в областта за съответната учебна година. Конкретно тогава при 3057 завършили четвъртокласници в Пиринско двете природо-математически гимназии могат да обучават не повече от 61 ученици. Така в държавния план-прием са утвърдени 2 паралелки с по 26 ученици – по една за ПМГ “Яне Сандански” в Гоце Делчев и една за ПМГ “Акад. С.П. Корольов”. Съответно разликата между 61 и 52-ма ученици е 9 и е недостатъчна за формиране на трета паралелка. Проверка констатира и че материално-техническата база на ПМГ – Благоевград не отговаря на необходимите изисквания, за да изпълни разпоредбата за организация на дейностите в училищното образование.
“Не виждам основание за трета паралелка”, категоричен бе и сега Ивайло Златанов. Стана ясно и че началникът на РУО и министърът на образованието са провели разговор по този въпрос.
Позовавайки се на традициите, директорът на СУИЧЕ Светлин Абаджиев поиска една паралелка с профил чужди езици с интензивно изучаване на английски. “Желанието на колегите е и за втора паралелка – “Предприемачество с АЕ”, отправи предложение за завишаване на приема спрямо миналата година ръководителят на средно училище с изучаване на чужди езици и подчерта, че ако няма възможност, ще се съобразят с реалността.
Завишение на приема заявиха и от Благоевградската професионална гимназия. След миналогодишните реализирани две паралелки – “Компютърна техника и технологии” и “Автомобилна мехатроника”, сега от училището поискаха и трета, с две специалности – 13 ученици да учат “Машини и системи с ЦПУ” /цифрово-програмно управление/, която е от защитените професии, и също 13 ученици “Електрообзавеждане на производството”. При мотивирането на предложението бе обявено и че двете специалности от третата паралелка ще са с дуална форма на обучение /учене чрез работа/, като от училището са намерили необходимите работодатели за това.
Началникът на РУО приветства предложението за въвеждане на дуална форма на обучение, но подчерта, че първо ще бъде изготвена обобщена справка на областно ниво и тогава ще се реши ще бъдат ли утвърдени 3 паралелки на БПГ.
А иначе от Благоевградската професионална гимназия и миналата година заявиха 3 паралелки с осмокласници, но заради липса на ученици се отказаха от едната.
“Нещата се промениха. Това, което се случваше минали години – 400-420 ученици недостиг на ниво област, категорични ми е казано, че няма да се допусне. Затова се е разпоредил и министърът”, поясни Ив. Златанов.
След като преструктурираха приема си за тази година, сега от Националната хуманитарна гимназия отново заложиха на 5 паралелки: с профил “Хуманитарен” – български език и литература с интензивно изучаване на английски, с профил “Предприемачески” с немски език, профил “Обществени науки с интензивно изучаване на испански” и две с профил “Изкуства – музика и изобразително изкуство с АЕ”.
На срещата присъства и зам. кметът по културата и хуманитарните дейности д-р Василиса Павлова. Тя коментира, че ще се запознае в детайли с предложенията за план-приема, но като цяло от общината са съгласни с политиката на МОН.
Началникът на РУО изтъкна, че предстои да се направят анализи на областно ниво, и ако не бъдат постигнати заложените целеви стойности на министерството, в някои училища може да се наложи да се правят корекции от профил “Хуманитарен” към СТЕМ.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *