Обсъждат въвеждане на единна информационна система за нарушения на пътя

Обсъждат се промени, с които всеки да може да подава сигнали за опасности на пътя в единна информационна платформа. Проектът е заложен в Закона за пътищата и целта е да се въведат у нас правилата за всички страни-членки  на Европейския съюз, предава NOVA.

Ако електронната система стане факт, сигналът на всеки гражданин ще стига директно до институцията, която стопанисва пътя. След това от там ще са длъжни да публикуват в платформата информация за всички предприети мерки.

И още от предложените промени – да се създаде регистър на експертите по пътна безопасност. А те, от своя страна, ще правят целенасочени и периодични инспекции на шосетата. Целта е стопаните на пътя да могат да възлагат задачи на квалифицирани лица.

Въвеждането на процедурите не е задължително за всички пътища в страната, а само за тези, които са част от Трансевропейската мрежа, както и изградените с европейско финансиране. Предвижда се правилата да се прилагат и за магистрали и първокласни пътища. За второкласни, третокласни и общински ще е по желание и на практика не е ясно дали за нередности по тях ще можем да подаваме сигнали.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *