ОбС – Банско отряза мераците четиризвездният „Банско СПА енд Холидейз” да стане старчески дом за 150 души

Общинският съвет в Банско попари намеренията на пловдивското акционерно дружество „Подемстроймаш“ АД, представлявано от изпълнителния директор Георги Стойчев, да направи в курорта старчески дом за 150 човека. Становище за намерението на дружеството е дадено от ОбС – Банско на проведената в петък редовна сесия на местния парламент и то е отрицателно. В него се казва, че на този етап на територията на община Банско няма нужда от разкриване на нова социална услуга, а именно Дом за стари хора с капацитет от 150 души.

Основание за отказа е Законът за социалните услуги  и Националната политика за намаляване на социалните услуги, предоставени извън обичайната домашна среда и подкрепата на такива, предоставени в обичайната домашна среда, както и фактът, че на територията на общината към момента има разкрити 14 социални услуги. Искането на фирмата противоречи и на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги. Според становището на ОбС – Банско нуждата от разкриване на такъв дом трябва да бъде повторно анализирана при разработване на Националната карта на социалните услуги.

Такова е мнението и на главен експерт “Социални дейности” към община Банско Йорданка Цакова, дадено пред общинските съветници по време на заседанието. Според нея дом от такъв мащаб – за 150 човека, е тип институция, а в днешно време са актуални и приложими резидентните услуги от типа на 8-10 човека. Мнението на експертката още е, че на територията на община Банско, или по-точно за града, е немислимо отварянето на такава институция. Мотивите – възрастните хора в по-малките населени места са свикнали с даден вид домакинство и поставяйки ги в такава среда, където институцията определя правилата, няма как да се случи резидентната услуга.

Отрицателното становище е подкрепено с мнозинство от 15 общински съветници.

Всъщност идеята на фирмата е в Дом за стари хора да бъде трансформиран 4-звездният хотел „Банско СПА енд Холидейз”, който се стопанисва от нея. Към момента хотелът не фигурира в регистъра на местата за настаняване, публикуван на страницата на Министерството на туризма, което означава, че вероятно не е подновил категоризацията и е с прекратена дейност. В регистри на ведомството от стари години обаче фирмата вносител на предложението „Подемстроймаш“ фигурира като стопанисваща хотела.  

Местни хотелиери коментираха, че обектът допреди година е бил сред най-посещаваните и най-оборотните. Той разполага с един от най-добрите СПА центрове в курорта. Какво е променило плановете на изпълнителния директор Георги Стойчев за обекта му в Банско, не е ясно.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *