Топ теми

ОбС – Банско отхвърли искането на таксиметраджиите за по-високи цени

С 11 гласа „въздържал се“ и 6 гласа „за“ Общинският съвет в Банско отхвърли предложението на таксиметровите превозвачи за актуализиране размера на минималните и максималните цени на територията на общината.

Предлаганото увеличение от бранша за минималната и максимална дневна тарифа на  километър пробег е съответно 3.00 лв. и 3.50 лева, при сега действащи 1.50 и 2.50 лева, което е увеличение при минималната тарифа от 50% и при максималната от близо 70%. Предложените нови минимални и максимални нощни цени на услугата са съответно 3.50 лв. и 4.00 лв.

Завишението се оказа необосновано и неприемливо за по-голямата част от местните парламентаристи, които се въздържаха, и респективно предложението за актуализиране на цените не бе прието.

Преди гласуването изказване направи кметът на Банско Георги Икономов, който също се обяви против увеличението, и апелира общинските съветници да си помислят дали е необходима тази актуализация, като подчерта, че и сега действащите цени са достатъчно високи за възможностите на местното население и за туристите.

„Личното ми мнение е, че няма основание за увеличаване цените на такситата. Цената на горивото не се е повишила спрямо предходната година. Ако направите справка, ще видите, че през миналата година базовата цена на най-масовия бензин А-95 е била 2.07 лв., а сега е 2.08 лева. От срещите, които провеждам с граждани, а и от изказвания на туристи, мога да кажа, че за тях е изключително скъпа услуга да ползват таксита. Възрастна жена ми сподели, че 7-8 лева са й взели от автогарата до улица „Юлен“, което е около 2 километра, това според мен е неоправдано висока цена. Мисля, че достатъчно голям диапазон дават и сега действащите цени, така че фирмата има възможност да си увеличи цената. Ако досега е работила на минималните цени, може да започне да работи на максималните и увеличението пак е двойно”, каза Икономов и допълни, че към преписката има предложени решения на общинските съвети в Смолян и Самоков, където също има курортни зони, и оттам е видно, че цените са много по-ниски дори и от сега действащите в Банско. Той посочи, че там таксиметровите услуги са на цена от 1 лев дневна тарифа и 1.10 лв. нощна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *