HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ОбС – Белица даде съгласие канадската фирма още година да прави сондажи за злато

Канадската компания, която вече пет години прави геологопроучвателни сондажни дейности за търсене и проучване на подземни богатства в покрайнините на белишкото село Бабяк, продължава проучвателните работи и през следващата година. Общинският съвет в Белица вече е дал съгласие за удължаване срока за ползване на общинските терени и е упълномощил кмета Радослав Ревански да учреди на фирмата възмездно право на ползване през 2018 година, да издаде заповед и да сключи договора за право на ползване.
Фирмата, която държи правата върху проучвателната концесия, е получила вече и разрешение от МОСВ и Министерството на енергетиката за двугодишно удължаване на срока й. Тя ще извършва проучвания за златни находища върху части от общински имоти с обща площ от 73 дка, от които 51 дка в местността Шайговци и 22 дка в м. Колибището, и двете в землището на с. Гълъбово. Учреденото право на ползване на имотите е с възможност за удължаване на срока му, като фирмата се задължава при продължаване на срока на разрешението за търсене и проучване по реда и при условията на Закона за подземните богатства да уведоми незабавно Общинска администрация – Белица за това обстоятелство. Сумата, която фирмата трябва да заплати на общината за учреденото право на ползване на всяка една от обособените части от недвижимите земеделски имоти, е в размер на 845 лева годишно, което е 3.5 пъти повече от общата стойност на данъчните оценки, които възлизат на 230 лв.
Припомняме, че преди около пет години фирмата стартира проучвания в землища на общините Белица и Якоруда, в т.нар. блок “Бабяк” в местността Бабешка чука. Още тогава беше открита златна жилка, за която се предполага, че е с дължина няколко километра и се разклонява към другите близки села.
ЯНА ЙОРДАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *