ОбС – Благоевград върна „на поправителен” общественото обсъждане за кредита от 5 млн. лв. заради 7 закононарушения, отказва дебат по казуса на извънредната сесия идния вторник

Предложението на благоевградския кмет Румен Томов общината да вземе дългосрочен кредит от 5 млн. лв. за ремонт на 11 улици в центъра на града ще отпадне и от извънредната сесия на ОбС следващата седмица, както вече се случи в края на януари.

Вчера председателят на ОбС Андон Тодоров уведоми кмета за решението на Председателския съвет да се върне обратно в общинската администрация искането за теглене на кредит заради 7 нарушения на Наредбата за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане за теглене на кредит, каквото бе организирано в края на миналата година.

Според юристите на ОбС – Благоевград не е спазена процедурата от наредбата поканата за обществения дебат да бъде публикувана в централен и местен ежедневник, а в качената на сайта на общината покана липсва мястото за свободен достъп до материалите по проекта, както и време за обществен достъп до документацията и лица за контакти. Липсва заповед, с която кметът трябва да назначи комисия от експерти за подготвяне и провеждане на процедурата, както и липса на подробно описание на всички финансови параметри на проекта – източници на финансиране и на погасяване, максимален размер на дълга и т.н.

Не е взето предвид и изказването на управителя на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова, която представи други алтернативи за дълга, като готовност на оглавяваното от нея дружество да направи част от ремонтите. Не са осигурени и необходимите технически средства за нагледност на материалите.

Не на последно място, в писмото си до кмета ОбС председателят напомня, че тъй като по време на организираното от кметската администрация обществено обсъждане в залата присъстваха само 3-ма граждани, това е достатъчен аргумент за организиране и провеждане на ново обществено обсъждане, за да се запознаят повече благоевградчани с идеята десетилетия напред да изплащат заем за ремонт на няколко улици.

За да се спази цялата процедура, е необходим минимум месец, а извънредната сесия е планирана за 16.02.2021 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *