ОбС – Благоевград утвърди онлайн заседанията, задължи кмета да им представя за одобрение обществените поръчки

Общинските съветници на Благоевград решиха да одобряват обществените поръчки преди обявяването им. Досега това ставаше само със заповед на кмета, която се публикува в Агенцията за обществени поръчки. С промяна в Правилника за организация на дейността те задължиха кмета Р. Томов да внася на сесия всички процедури, преди те да се изпратят за публикуване в АОП.

Предложението, направено вчера в пленарна зала от Кирил Ваклинов, завари неподготвени мнозина, но въпреки протеста на Гергана Янчева, че не е било обсъдено и обмислено предварително, то се прие с гласовете на 21 от 34 присъстващи.

Вотът предизвика остра реакция от финансовия зам. кмет Ясен Попвасилев: „С това решение поставяте „бомба“. Нямам нищо против който иска от вас да гледа предварително заданията за обществени поръчки, но влизането им в пленарна зала ще забави минимум с месец и без друго дългите процедури, които са обвързани със срокове за задължително спазване. Заради забавяне общината може да бъде санкционирана по европейските проекти“, възнегодува Попвасилев и настоя: „Носете си отговорността!“.

Председателят на местния парламент Андон Тодоров успокои кметския екип, че ОбС е готов да заседава винаги, дори по 2-3 пъти в месеца ако е нужно, за да не допусне забавяне по своя вина.

Съветниците одобриха и нов ред за смяна на председателя си, като гласуваха предложението на А. Тодоров това да става с депозиране на подписка от минимум 21 души, в която подробно да са описани мотивите и нарушенията на действащия председател във връзка с неизпълнение на служебните му задължения за поне 6 м., каквото е изискването по закон. Утвърди се още решенията на ОбС да се взимат от мнозинството на присъстващите гласували съветници, тъй като се оказа, че не са малко случаите на взети решения от мнозинство, в което голяма част от присъстващите местни парламентаристи са предпочели да не взимат отношение по даден казус, като не упражняват правото си на вот.

Любопитно е, че цялото работно заседание на местния парламент вчера се проведе без достъп на съветниците до информацията в таблетите им, тъй като те не можаха да се включат към системата и по тази причина се наложи всички гласувания да стават поименно, което отне повече време. Въпреки опитите на компютърните специалисти в общината да отстранят проблема, вътрешната мрежа не сработи, което се случва за първи път от над 10 г. насам и се наложи след сесията служители от фирмата, с която ОбС има договор за тази услуга, да дойдат в зала „22 септември“, за да я отстранят.

Мнозина съветници направиха връзка между техническия проблем и презентираната в началото на заседанието нова система за дигитално гласуване, внедряването на която ще позволи провеждането на онлайн заседания, а когато те са присъствени, личният вот ще е максимално защитен, като регистрацията ще става с пръстов отпечатък и бутони „за“, „против“ и „въздържал се“. Действащата в момента система с ползване на таблети струва на местния парламент 30 000 лв. за софтуер и всеки месец по 700 лв. за поддържане и обслужване, а новата ще струва 25 000 лв. и 1000 лв. месечен абонамент.

„Предполагам, че е имало външна намеса, за да не могат таблетите на съветниците да се „закачат“ за мрежата. Опитахме до отстраним проблема дистанционно, лаптопите на председателя и на кмета работеха нормално, но останалата техника защо не сработи, ще установим на място. Проблемът не е в нас категорично, ние сме потърпевши“, заяви за „Струма“ собственикът на фирмата, с която ОбС има договор, П. Червилов. Той направи сравнение на сега действащата система и предложената нова като между мерцедес и форд и посочи, че правилността на решението на ОбС, което ще се вземе в тази посока, ще се оцени във времето напред.

Съветниците одобриха нов член в правилника си за работа, който им дава възможност при извънредно или бедствено положение, кризисна ситуация или епидемична обстановка, които не позволяват присъствени заседания, те да се правят онлайн, а към протокола ще се прилага и видеозапис. При техническа невъзможност заседанията да стават чрез видеоконференция, това може да става чрез неприсъствено гласуване по друг начин, който да осигурява кворум и идентифициране на вота на всеки съветник. За гражданите, които внасят питания до ОбС, също ще се осигури възможност за видеоконферентна връзка, включително и да получат отговор, ако не искат той да е писмен.

Председателят на ОбС А. Тодоров изрази увереност, че след Нова година при нужда сесиите и заседанията на постоянните комисии към ОбС вече ще могат да се провеждат онлайн.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *