ОбС гласува днес правилник за работата на омбудсмана в Благоевград, председателят Р. Тасков прогнозира през март процедура за избор на шефове на общински фирми

Правилник за работата на обществения посредник в община Благоевград гласува днес местният парламент. Точката е заложена в проекта за дневен ред на редовното пленарно заседание и е част от общо 44 обсъдени в комисиите казуси, касаещи обществени и частни въпроси.

Председателят на ОбС Радослав Тасков вчера на пресконференция даде подробности за общественозначими теми, които ще дискутира в зала с колегите. Той обясни, че процедурата за избор на обществен посредник предвижда съставяне на комисия след приемане на правилника, която да изготви критерии, базирани на него, обявяване на конкурс и допускане на кандидатите първо по документи, а след това и чрез интервю и внасяне на предложение в ОбС за гласуване. За избран се счита кандидатът, който получи 28 гласа (2/3) при тайно гласуване. При стегната организация на сесията през март е напълно възможно местният парламент да произведе избор, прогнозира Р. Тасков.

На въпрос на „Струма“ кога се планира провеждането на конкурси за избор и на управители на общинските дружества, чиито договори отдавна са изтекли, председателят на ОбС заяви, че март е реалистичен срок да се открие процедурата, тъй като в тази връзка оставали още само 2 документа да се приемат от съветниците и да се актуализира съставът на ОбС комисията, отговорна за процеса. 

Днес местният парламент на Благоевград ще избере свои представители в дружествата, в които общината е съдружник или акционер – МБАЛ, „Прима Инвест БГ“ и  „Бодрост“, и се очаква да даде съгласие на управителя на онкоболницата д-р Теодор Велчев дружеството със собствени средства да закупи специализирана лапароскопска апаратура.

Споразумение между фирмите превозвачи в градския транспорт за разпределение на държавната субсидия също е сред темите, които ще се дискутират на заседанието на ОбС.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *