ОбС – Дупница взе важни решения

Главният счетоводител на общинската болница в Дупница Едгард Загороднюк е с положителна проба за коронавирус. Прокуристът на болницата Мария Иванова е под 14-дневна карантина, това съобщи вчера в началото на заседанието на ОбС председателят Костадин Костадинов и хвърли в паника общинските съветници точно преди да излязат в едномесечен отпуск.

На вчерашното заседание на ОбС една от важните точки от дневния ред беше приемане на отчетите на общинските дружества. Преди да се гласува отчетът на болницата, К. Костадинов обяви причината, поради която не присъства прокуристът на болницата Мария Иванова-Жайгарова.

“Тя е под карантина заради положителна проба за коронавирус на главния счетоводител. Моля общинските съветници, които са присъствали на заседанието на икономическата комисия, да си направят тестове за коронавирус. Резултатът на главния счетоводител е излязъл днес /петък/”, заяви Костадинов.

Това му изявление хвърли в паника общинските съветници Димитър Крекманов, Станислав Павлов и Венелин Петков, които присъствали на заседанието на комисията. По някаква случайност вчера Миглена Вельова, общински съветник от “Глас народен”, която е присъствала на заседанието, си е направила PСR тест, защото й предстояло пътуване в чужбина. На заседанието са присъствали и управителите на общинските дружества.

Общинските съветници от икономическата комисия заявиха пред репортер на “Струма”, че са научили по време на заседанието за грозящата ги опасност.

Всички присъстващи вчера на заседанието останаха изненадани от декларация, внесена от Костадин Костадинов от името на неговата партия СДС, в знак на благодарност към лекарите от двете болници в Дупница, РЗИ и полиция за борбата им с коронавируса. Той помоли местните парламентаристите да отдадат почитта си за труда на всички изброени от К. Костадинов институции със ставане на крака и ръкопляскания и те го сториха.

Веднага след приключване на заседанието на ОбС Д. Крекманов се е консултирал с лекар, който го успокоил, че след като е спазена дистанция на заседанието, няма опасност да е заразен, но въпреки това да изчака няколко дни и да се тества за коронавирус.

Вчера общинските съветници гласуваха отчетите на всички общински дружества, ГУМ, ВиК, общинска болница, “Дупница транс”. От отчета на общинската болница стана ясно, че тя е на печалба с 800 000 лв. за 2019 г. и са изплатени повече от 1 млн. лв. стари задължения. Спрямо миналата година печалбата се е удвоила, през 2018 г. е била 400 000 лв.

ГУМ – Дупница също е на печалба, стана ясно вчера и съветниците гласуваха 130 000 лв. от печалбата да се изплатят като дивидент на общината, като в дружеството остават около 14 000 лв. 

Новосъздаденото общинско дружество “Дупница транс” е на загуба за 2019 година с 25 000 лв. заради неизплатени наеми към автогара Дупница.

ВиК дружеството, което до месеци ще премине към „Кюстендилска вода”, е с минимални загуби поради покачване на минималната работна заплата.

Отчетът на “Ученическо хранене ” беше разгледан на предишно заседание, за което “Струма” писа.

Вчера общинските съветници гласуваха освобождаването на управителя на “Ученическо хранене” Диана Борисова, която е подала молба за напускане още през месец декември миналата година. На нейно място общинските съветници гласуваха да бъде назначен като вр.и.д. Христо Пигов. Той се представи пред общинските съветници с думите: “Семеен съм, с две деца. 13 години съм работил като управител на магазин за авточасти. Запознат съм с финансовото състояние на дружеството и мисля, че ще се справя с проблемите”.

Христо Пигов е наемател на кафенето до Часовниковата кула в Дупница, което е върху общински имот. Той участва и в търга за отдаване под наема на басейна в парк “Рила”, но не успя да се пребори със съпругата на покойния Георги Първанов – Миглена. Пигов обжалва търга, но наемател остана Миглена Първанова.

За поста управител той беше предложен от съветниците от СДС. Останалите групи в ОбС не предложиха кандидати.

Общинският съветник д-р Пламен Соколов подкрепи кандидатурата му, като припомни на присъстващите, че дядото на Пигов дълги години е бил шеф на някогашния “Балкантурист” в Дупница и ако той е взел 5% от уменията на дядо си, то той ще се справи.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *