ОбС – ДУПНИЦА РЕШИ! Търговците, наематели на общински обекти, няма да плащат наем за времето на локдауна

Докладна записка, внесена от общинските съветници от БСП в Дупница с искане търговците, наематели на общински имоти, да се освободят от наеми за времето на епидемиологичната обстановка 1 месец след приключването й предизвика спор между местните парламентаристи.

Общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров обвини социалистите, че с предложението целят да получат подкрепата на 40-ина търговци от ГУМ за предстоящите избори.

Д-р Първан Дангов го опонира с думите: “Наемателите на търговска площ, собственост на общината, в частност и в ГУМ, са изпаднали в несъстоятелност. ГУМ и част от магазините са затворени поради пандемията. Собствениците им нямат доходи. Ако се стигне до там да няма какво да сложат на масата на децата си, те няма да се съобразят с ГЕРБ, БСП… ще грабнат автоматите и ще стане лошо. Тук се касае за оцеляването на цели семейства”, заключи остро д-р П. Дангов, провокиран от изказването на Е. Гущеров.

Общинският съветник от “Народен съюз” Вергил Кацов предложи да се намали с 1/3 наемът за предстоящите три месеца на наемателите и по този начин да се намали финансовата им тежест, а и в ГУМ ще влизат някакви пари. 

Стигна се дотам да се прекрати заседанието, за да се извика управителката на ГУМ Цветанка Вуковска да даде обяснение какво е финансовото състояние на ГУМ, където наемателите на общински обекти са най-много.

Ето какво заяви тя: “Въпреки че ГУМ не работи и не получаваме наеми, дружеството има абонатни разходи, които трябва да плащаме. Средномесечно постъпващите средства в дружеството са намалели с около 2300 лв. Моля общинските съветници да решат така, че да не се наруши балансът и на дружеството, и на наемателите на щандове, които намаляват драстично”, призова Цветанка Вуковска.

От 100 договора, подписани за наем между ГУМ и наематели на щандове, в момента валидни са само 40 договора, останалите търговци са се изнесли. Общинско дружество ГУМ е калкулирало печалба от 60 000 лв. за 2020 г., които трябва да даде като дивидент на общината, но ще се наложи да харчи от тях, ако не се отворят щандовете при продължаване на пандемията.

След около час дебати общинските съветници гласуваха наемателите на общински терени за търговия да не плащат наем по време на извънредното положение и 1 м. след приключването му.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *