ОбС наложи временен мораториум върху строителството в зелени площи, спортни и детски площадки в Благоевград, дадоха 2 м. срок на кмета Р. Томов да промени ОУП в района на кортовете/ОБНОВЕНА/

Временен мораториум върху строителството в зелени площи, детски и спортни площадки в община Благоевград наложиха вчера общинските съветници, независимо дали в Общия устройствен план зоната е отредена с друго предназначение. Това стана на сесията на местния парламент по искане на съветниците от групата на ГЕРБ, а конкретният повод, който изтъкнаха, бе подготовка за застрояване на района на кортовете при бейзболното игрище.

 „При приемането на ОУП през 2012 г. има допусната явна фактическа грешка и зоната в района на кортовете, която е близо 20 дка, е вписана като курортна вместо спортно-рекреационна, което дава възможност там да се строи, без дори да се иска съгласието на ОбС“, отбеляза съветникът Кирил Илиев. Затова той предложи ОбС да възложи на кмета да предприеме действия за промяна на ОУП.

Искането взриви бурна дискусия, свидетели на която не станаха кметът Румен Томов и заместникът му по икономика Ясен Попвасилев. Двамата изненадващо   отсъстваха от пленарната зала въпреки немалкото въпроси, които индиректно бяха отправени към тях от съветници.

Точката бе включена в дневния ред на заседанието като извънредна, а лидерът на групата на червените д-р Пандев направи несполучлив опит да отложи обсъждането по болната през последните седмици тема за благоевградчани за юнската сесия. „Един ОУП изисква много повече отговорност, затова да върнем точката за обсъждане в комисии, за да не допуснем  грешка“, настоя БСП съветникът. К. Илиев обаче натърти, че от ГЕРБ не искат конкретна промяна на ОУП, защото това няма как да стане, а настояват кметът да разпореди на администрацията си да го подготви и да го внесе за обсъждане в комисии. „Грешка е заменката на един етаж в мола за кортовете!“, реагира остро Кр. Роячки с препратка към сделка, направена по време на управлението на кмета Паскалев. „Ясно е, че се иска изчакване, за да се започне строителство в района, което после никой да не може да спре!“, допълни той. Д-р Теодор Велчев също отбеляза, че възникват много проблеми за гражданите във връзка със сега действащия ОУП, касаещи улици, искания за преотреждане на терени за изграждане на сервизи, складови бази и др., което прави належащо изработването и приемане на нов общ устройствен план на града и селата в общината.

„Какво става със застрояването в района на Ловния дом от фамилия Камбитови“, наля масло в огъня съветникът Калоян Ханджийски и поиска мораториум на строителството във всички зелени и спортни зони в и около града, независимо как са отразени в ОУП. Радослав Тасков го подкрепи, подчертавайки, че явно нетърпимостта на обществото по темата е абсолютна и хората искат да знаят кой, как и защо строи в определени зони. „ОбС трябва да излезе с глобално решение дали ОУП изпълнява ролята си и според мен той се нуждае от незабавни корекции. За съжаление, ОбС няма как да контролира процеса и ако в ОУП една градинка, междублоково пространство, спортна или детска площадка е предвидена като зона за жилищно строителство, навсякъде може да „цъфне“ кооперация. Затова ако ОбС е убеден, трябва да наложи незабавно мораториум за строителство в тези площи“, категоричен бе Р. Тасков. В дискусията в подкрепа на искането на ГЕРБ се включи и председателят А. Тодоров. Въпреки повторния опит на д-р Пандев да отложи гласуването за друго заседание, само неговата група го подкрепи и с гласовете на 33-ма съветници бе възложено на кмета Томов в 2-месечен срок да предприеме действия за промяна на общия устройствен план в района на кортовете. В този период се налага мораториум върху строителство на тези зони и няма да се разглеждат предложения за частична промяна на ОУП.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *